ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie sa aiba cursuri de specialitate (in caz afirmativ, care este cursul necesar) si modul in care se poate/trebuie organizata alegerea si desemnarea membrilor / repr. lucratorilor .
Orice alta informatie/sfat/procedura cu privire la infiintarea comitetului si documentatie necesara, m-ar ajuta destul de mult.
Am parcurs Norma metodologică de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 din 11.10.2006, insa m-ar ajuta o informatie mai structurata.
Buna ziua,
In prima faza angajatorul emite o decizie de constituire a comitetului.
In aceasta decizie este specificata componenta CSSM ( adica in cazul dvs. minim 2 reprezentanti ai angajatorului si doi ai salariatilor).
Reprezentantul anganajatorului este presedintele comitetului si lucratorul desemnat este secretarul acestuia.
Din comitet mai face parte si medicul de medicina muncii.
Tot in decizie sunt trecute si atributiile acetui comitet ( cele de la art. 67 din H.G. 1425/2006).
Dupa aceea se intocmeste un Regulament de functionare ce contine aceste anexe
-Programul anual de securitate şi sănătate în muncă pe anul 2007
–Plan de activităţi al CSSM pe anul...
–Criterii de clasificare şi tipuri de control a securităţii şi sănătăţii în muncă
–Tematica de control intern privind modul în care se aplică prevederile legale în do-meniul securităţii şi sănătăţii în muncă
–Chestionar de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
–Modele (PV control, tematica de control, constatările controlului, măsurile dispuse în urma controlului)
Mai departe... urmati pasii prevazuti in lege ( cand se face adunarea CSSM, anuntarea ITM, Pv. intocmit in urma adunarii, etc.)
Multumesc frumos pentru informatii. Iar in ceea ce priveste calificarea persoanelor desemnate? Este necesar un aunumit curs de specialitate in acest domeniu?
Reprezentatii salariatilor/lucratorilor in CCSM trebuie sa indeplinesca condittile art.49 din H.G. 1425/2006 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, si anume Curs de Inspector SSM cu o durata minim de 80 de ore.
Pentru reprezentanti ai lucratorilor sunt aplicabile prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 5 d) reprezentant al lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor - persoană aleasă, selectată sau desemnată de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, să-i reprezinte pe aceştia în ceea ce priveşte problemele referitoare la protecţia securităţii şi sănătăţii lucrătorilor în muncă;
-art. 20 (4) Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au dreptul la instruire corespunzătoare.
-art. 21 (3) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (4) trebuie să se efectueze în timpul programului de lucru, fie în interiorul, fie în afara întreprinderii şi/sau unităţii.
Pentru desemnarea reprezentantilor sunt aplicabile prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
- art. 60 (1) Modalitatea de desemnare a reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca va fi stabilita prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
(2) Reprezentantii lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca vor fi desemnati de catre lucratori dintre reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
In practica, desemnarea reprezentantilor CSSM se face in baza votului obtinut in adunarile lucratorilor pe locuri de munca/ compartimente si in final in sedinta comuna pe firma a reprezentantilor nominalizati anterior. Se incheie PV care sunt solicitate de catre inspectorii de munca.
Reprezentantii lucratorilor se aleg din randul celor cu experienta profesionala si rezultate in prevenirea evenimentelor.
In decizie emisa de angajator se nominalizeaza membrii CSSM si atributiile acestora. Prin CSSM se analizeaza:
-materialul intocmit de angajator privind identificarea si evaluarea riscurilor profesionale,
-raportul anual al angajatorului,
-raportul privind situatia AM si BP, respectiv a evenimentelor deosebite;
-raportul medicului de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale) privind sanatatea lucratorilor, in urma examinarii medicale periodice,
-programele de masuri intocmite de SIPP in urma controalelor efectuate de intitutiile statului,
-stadiul de realizare al masurilor din programul de prevenire si protectie, etc.
Atentie la respectarea,
-art.61 (3) Instruirea necesara exercitarii rolului de membru in comitetul de securitate si sanatate in munca trebuie sa se realizeze in timpul programului de lucru si pe cheltuiala unitatii.
Sipp in cssm
mvasilescu
Va rog sa-mi spuneti daca intr-o unitate cu un singur CSSM conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie poate fi inclus printre reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Componenta cssm
RaduC82
Buna ziua!
As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)
Cssm
ContSters81656
Componenta CSSM
Conform art.58-Hg 1425/2006:
(1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii membri:
a) ... (vezi toată discuția)