Componenta CSSM
Conform art.58-Hg 1425/2006:
(1) Comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din următorii membri:
a) angajator sau reprezentantul său legal;
b) reprezentanţi ai angajatorului cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă;
c) reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor;
d) medicul de medicină a muncii.
Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate în muncă.
Interpretarea privind rolul secretarului CSSM in CSSM difera de la ITM la ITM. Unii spun ca este membru(deci are drept de vot), altii ca nu este.
Ma poate cineva lamuri in acest sens cineva?
Multumesc.
Art.58 trebuie analizat in ansamblul sau.
Prin mentiunea expresa ca secretarul CSSM este lucratorul desemnat sau reprezentantul nominalizat al SIPP se arata ca acesta nu are drept de vot (al.3).
In al.2 se face mentiunea expresa de egalitate a numarului reprezentantilor lucratorilor cu a reprezentantilor angajatorului.
Angajatorul poate desemna in CSSM seful SIPP ca reprezentant al sau (lucru practicat cel mai des) si in acelasi timp ca secretar al CSSM poate fi nominalizat un alt component al SIPP sau un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Daca seful SIPP este desemant reprezentant al angajatorului atunci acesta are drept de vot.
Seful SIPP are atributii legale de intocmire materiale, analize, studii, rezultate controale in teren cu tema bine stabilita, etc. care se prezinta de acesta sau de catre angajator in cadrul CSSM. In urma analizei materialelor, cand se supun la vot, seful SIPP are drept de vot.
Secretarul CSSM se ocupa de "bucataria interna" a comitetului - tine PV intocmite, umbla dupa semnaturile membrilor CSSM, anunta prin convocator intrunirea CSSM, multiplica documente care se analizeaza in CSSM pentru fiecare membru, etc. Pentru astfel de atributii, secretarul nu are drept de vot in cadrul CSSM.
Daca angajatorul a infiintat SIPP dar are si contract de prestari servicii cu un SEPP, in acest caz, seful SIPP poate fi desemnat ca secretar al CSSM (nu are drept de vot), iar seful SEPP poate fi un reprezentant al angajatorului in CSSM (are drept de vot).
La fel se pune problema si in cazul medicului de medicina muncii, de partea cui este, in favoarea cui voteaza.
Atat secretarul CSSM, lucratorul desemnat sau seful serviciului de prevenire si protectie, cat si medicul de medicina muncii sunt platiti de angajator si ar fi greu sa nu-l sustina in cazul votului iar comitetul nu ar mai fi organul paritar constituit la nivelul angajatorului.
Problema se poate rezolva prin Regulamentul de functionare a CSSM, daca se vrea, cei doi pot fi membri in CSSM, ca specialisti, pot prezenta bazele legale, consecintele, eventual rezultatele unor studii care au legatura cu ordinea de zi, pot expune opiniile cu ocazia raspunsurilor date de catre angajator sau in cadrul sedintelor dar fara drept de vot.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Medicul de medicina muncii nu este angajatul firmei. Acesta are contract de prestari servicii medicale si isi desfasoara activitatea dupa reguli medicale, reguli care nu pot fi fixate de catre cel care plateste contractul de prestari servicii.
Medicul de medicina muncii nu are drept de vot in CSSM. Acesta este consultant al CSSM, legat de problemele care se pun in discutie si prezinta informarea periodica legata de examinarea medicala la angajare si examinarea medicala periodica care se face lucratorilor.
Drept de vot in CSSM au doar cei nominalizati la art.58 lit.b) si c).
Ultimul cuvant in CSSM il are insa, angajatorul/ reprezentantul acestuia. Sa nu uitam de prevederile din Legea ssm nr.319/ 2006,
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Sipp in cssm
mvasilescu
Va rog sa-mi spuneti daca intr-o unitate cu un singur CSSM conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie poate fi inclus printre reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Constituire cssm
Ambra Denisa
Buna ziua,
Este corect daca intr-o societate cu 110 angajati componenta CSSM este formata din urmatorii membri (3 reprezentanti angajator si 3 reprezentanti ... (vezi toată discuția)
Componenta cssm
RaduC82
Buna ziua!
As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)