avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost obligat sa imi scriu demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost obligat sa imi scriu demisia

Pana de curand am lucrat la un club de biliard din Braila ca si barman, cu contract, carte de munca, etc. Pana intr-o zi cand mi-a spus ca vom inceta colaborarea si ca imi acorda 2 zile sa imi gasesc job in alta parte. Am mai stat acele 2 zile, dupa care nu am mai venit. Dupa 3-4 zile ma suna si ma anunuta ca trebuie sa vin sa imi scriu demisia. Nu mi s-a parut ok, dar nu am vrut probleme. Acum, dupa aproape 3 saptamani de cand i-am zis sa imi faca lichidarea cu concediu cu tot, nu mai vrea sa imi dea nici un leu. Unei colege i-a facut la fel, doar ca ea nu si-a scris demisia si ei vrea sa ii desfaca contractul de munca pt absente nemotivate. Ce putem face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 15 Februarie 2014
Practica impunerii demisiei este tot mai curentă pe piața muncii. Angajatorii îți fac contract pe 2 săptămâni, prelungire încă 2, încă 2... și tot așa. Dacă fac pe durată nedeterminată, au perioadă de probă de 3 luni. Totuși, mi s-a întâmplat să mi se comunice „amiabil” după 4 luni de la angajarea cu CIM că trebuie să-mi scriu pe loc demisia, pe motivul neîndeplinirii planului de muncă și că firma nu mă mai poate ține în spate. Precizez că criteriile de îndeplinire a planului deși arhicunoscute de toți, nu erau transparente, firma luându-și repetat angajamentul să transparentizeze (!) procesul de validare a situațiilor soluționate. Aici, ce se poate face?
1. Situatiile in care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sunt expres prevazute de lege, in dispozitiile art. 61 din Codul muncii.

2. Neindeplinirea targetului poate reprezenta, in anumite conditii, temei pentru concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala in baza art. 61 lit. d din Codul muncii.
@freeelis
Sunt de acord și cu 1 și cu 2.
Făceam referire doar la transparența procedurilor interne, inerente desfășurării activității unei societăți comerciale. În cazul în care procedurile sunt opace, cred că „concedierea pentru neîndeplinirea targetului”, citește „scrie-ți demisia, acum!”, este arbitrară și abuzivă. Ne-afilierea la o organizație sindicală, inexistența unei asemenea organizații sau alegerea în fruntea sindicatului a unor persoane din conducerea societății (conflict de interese) sunt și ele măsuri arbitrare și abuzive. Mă înșel, cumva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Aurelian Baciu, Traducator autorizat
Concedierea pentru neindeplinirea targetului poate fi considerata abuziva in anumite situatii. De exemplu, opinia mea, daca in decursul timpului un salariat nu-si indeplineste targetului cateva luni , atunci se poate vorbi de un abuz in ceea ce priveste concedierea (neindeplinirea are un carcater ocazional)
Daca neindeplinirea targetului are un caracter permanent , atunci nu se mai poate pune problema abuzului.

Sunt de acord cu sustinerea dvs ca , netransparenta procedurilor poate duce la un abuz in ceea ce priveste incetarea relatilor de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Obligarea demisiei fara preaviz cristianbirsanescu cristianbirsanescu ma obligat sa imi dau demisia ,dar am refuzat si atunci m-a obligat sa parasesc atelierul.Mi se parea normal sa fiu dat afara cu preaviz si cu motivele ... (vezi toată discuția)
Demisie fara sa imi plateasca concediul de odihna? Elena2525 Elena2525 Buna ziua, puteti sa ma ajutati, va rog Lucrez la un magazin si ma obliga sa imi dau demisia fara sa imi plateasca concediul de odihna. Am lucrat de anul ... (vezi toată discuția)