Buna ziua,
Si la noi s-a facut acelasi lucru si SET-urile nu sunt egale, in special la cei care si-au schimbat caloriferele cu radiatoare de tabla SET-ul este mai mare.
Bine ca nu ati pus din cele de aluminiu ca ati fi vazut atunci si mai si diferente (doar ca cele de aluminiu nu sunt recomandate a se pune pe instalatii RADET pentru ca se pot deteriora).
In alta ordine de idei ma baga in ceatza faptul ca va referiti la SET exprimat in procente.
SET-ul nu se exprima in procente ci in metrii patrati (
Suprafata Echivalent Termic).
Din scoala primara se invata ca aria se exprima in mp si nu in procente. Deci cum este la dvs. ca nu prea inteleg. Cei care au facut masuratorile sigur au dat un tabel nominal pe fiecare apartament cu SET-urile in metrii patrati pe radiatoare si coloane ce traverseaza fiecare camera in parte.
Conform ORDIN 233/2004 la art. 3 punctul 3.28 se precizeaza ce este SET-ul si conditiile in care se masoare, ca multa lume vorbeste de el dar nu stie:
3.28. suprafata echivalenta termic a unui corp de încălzire - mărime conventionala care caracterizează puterea termica a corpului de încălzire, determinata în următoarele condiţii de referinta uzuale de proiectare:
a) temperatura de intrare a agentului termic în corpul de încălzire este de 95°C;
b) temperatura de ieşire a agentului termic din corpul de încălzire este de 75°C;
c) temperatura interioară a aerului din spaţiul încălzit, masurata la o înălţime de 0,75 m de la sol şi la o distanta de 1,5 m fata de corpul de încălzire, este de 20°C;
d) corpul de încălzire este montat aparent pe un perete exterior, sub fereastra;
e) corpul de încălzire este racordat la reţeaua interioară de distribuţie cu intrarea agentului termic pe la partea superioară şi ieşirea pe la partea inferioară;
f) vopsirea exterioară a corpului de încălzire este realizată cu vopsea alba fără pigmenti metalici;
g) presiunea atmosferica este de 1,013 bar;
Cu mentiunea ca temperaturile de tur si retur au fost modificate ulterior la 90/70.
Daca vreti sa masurati asa de amorul artei consumul real al caloriferului dvs. va cam costa. In pricipiu este simplu. Va cumparati un gigacalorimetru si il montati pe radiatorul respectiv, si va va indica consumul real. Cel mai ieftin este undeva la 600 RON daca nu ma insel.
Sau, va legati toate caloriferele din casa pe orizontala, si le alimentati pe toate dintr-o coloana la care puneti acel gigacalorimetru, si asa va veti contoriza consumul pentru tot apartamentul in mod real.
Rog sa lecturati urmatoarele documente:
ANRSC ORDIN 233/2004
ANRSC Ordinul 483/2008 (art.12);
HG 1588/2007 (art.52, alin.4)
ANRSC 343/2010 (art.3 pct.17)
Cu stima si respect,
Rorschach