avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + SET)

Buna ziua,

Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea instalatiei de incalzire a blocului si pentru stabilirea SET (calorifere apartamente, coloane apartamente si a spatiilor comune.)

Dupa inventarierea acestora si comunicarea de catre firma ISTA a SET pentru cele enumerate mai sus, s-a impartit SET spatii comune la suprafata utila a apartamentelor si s-au stabilit SET spatii comune, pentru fiecare partament in parte proportional cu SU a fiecarui apartament.

Amintesc ca acest lucru s-a facut pentru eliminarea discutiilor in cadrul asociatiei si pentru ca avem apartamente debransate legal.

Acest sistem de repartizare a functionat pana acum din 2011, dar acum noul presedinte vrea sa renunte la acest sistem.

Ce baza legala exista pentru aceasta decizie, si ce nu este corect in modul de repartizare actual bazat pe SET?


Cu stima si respect.
In conditiile in care repartizarea costurilor cu incalzirea se face printr-o firma specializata, asa cum ati precizat, conducerea as. prop. nu mai trebuie sa faca alte artificii pentru ca abia atunci pot aparea discutii interminabile intre proprietari care pot contesta pana in instanta hotararea com. ex. sau chiar a A.G.
In opinia mea, daca firma v-a facut toate determinarile SET-urilor, aceste date vor fi introduse in programul de calcul al repartizarii costurilor cu incalzirea in tot imobilul - pentru care isi asuma toata raspunderea. Firma trimite toate aceste situatii asociatiei care le introduce in lista de plata. Daca sunt reclamatii, acestea sunt "rezolvate"de catre administrator - in limita sa de competenta, iar daca situatia il depaseste, se apeleaza la firma,care poate justifica in orice moment in ce conditii a efectuat repartizarile.
Renuntarea la calculul facut de catre firma - in conditiile aratate de dvs., nu mi se pare o optiune buna, insa depinde cum se justifica conducerea...
Cred ca nu am fost inteles pe deplin.

Noi am vrut sa stabilim clar SET-urile pentru fiecare apartament pe radiatoare, SET coloane aprtament si SET-ul comun (acesta din urma alocat pe SU a fiecarui apartament), ca sa stim cum sa impartim suma de la RADET. Noi nu avem repartitoare ci doar contor de bransament.
Nu inteleg ce nu este in regula, ordinul ANRSC spune clar ca impartirea se face conform SET acolo unde nu exista repartitoare. In tabelul de calcul nu variaza nimic ci doat valoarea facturii RADET.

Spre exemplu la un apartament bransat RADET avem:
SETTotalApt (mp) = SETRadiatoare(mp) + SETColoane(mp) + (SETPartiComune(mp) conf SUApartament);

iar la Un apartament Nebransat avem:
SETTotalApt (mp) = SETColoane + (SETParticomune conf SUApartament);

Vine factura de RADET sa zicem de 4000 RON. Impartim aceasta valoare la SETTotalBloc(mp) si aflam cit revine pe metru patrat de SET. Aceasta valoare se va inmulti la fiecare apartament cu SETTotalApt(mp) rezultind valoarea fiecarui apartament pe care o are de platit la caldura.

Nu este inginerie atomica ci doar aritmetica simpla (cele 4 operatii simple).

Asta a vut in vedere si ANRSC-ul pentru a nu mai exista discutii. Noi am cerut inventarierea de la o firma acreditata in domeniu, tocmai pentru a nu exista discutii referitoare la modul de calcul al SET (suprafetei echivalent termic). Nu aveam noi de unde sa stim cum sa masuram caloriferele si tevile si sa le transpunem in SET (suprafata echivalent termic), pentru aceast am apelat la specialistii in domeniu, acredidati in acest sens.

Cu stima,
Bun, am inteles.
Pe dvs. va intereseaza doua aspecte: SET-ul total al instalatiei si SET-ul instalatiilor comune. Se face raportul dintre cele doua valori si se ia o decizie in com. ex. sau chiar in AG a prop.privind valoarea procentului de repartizare a incalzirii spatiilor comune si se determina cele doua componente din factura furnizorului: incalzire spatii comune si incalzirea locuintelor bransate la sistemul centralizat cu mentiunea ca prima suma va fi repartizata la absolut toti proprietarii, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a fiecarei locuinte, iar cealalta componenta se va repartiza numai proprietarilor ramasi bransati la sistemul centralizat, la fel prop. cu cota-parte.
Daca acest sistem de repartizare a costurilor cu incalzirea a functionat bine pana in 2011, nu inteleg de ce se renunta acum si in ce conditii?
Cum v-am spus, abia acum vor fi contestatii din partea proprietarilor. In fine, poate ca vor sa se "umble" la valoarea procentelor, dar asta este alta chestiune. Hotarati in AG, afisati la avizier hotararea pentru a fi luata la cunostinta de catre toti membrii as. prop.

Mai cautati, aici pe forum, discutii referitoare la aceste aspecte.
Se pare ca ati intuit perfect. Problema este ca suntem cam 46% debransati si se pare ca virgula cu cit acest procent creste de la an la an, cei care sunt pe RADET incearca sa ne puna in carca cit mai mult. Problema este ca prin acest sistem nu se prea poate. Ca sa nu mai spunem ca in perioada de inceput a sezonului rece cei cu CT dau drumul la centrale, dar caldura disipata de noi in bloc nu ne-o plateste nimeni.

Am discutat si cu o firma specializata sa facem pentru cei de la RADET coloane tur-retur pe casa scarii si la iecare apartament sa punem un gigacalorimetru si practic in casa omului sa intre doar 2 tevi, astfel caldura fiind contorizata aproape de perfect.

Dar din pacate nu au dorit cest lucru. Asta spune multe despre noi ca oameni, traitori pe acest taram minunat numit Romania.

Parte proasta este ca din ce am citit pe acest forum, si de pe alte surse se pare ca la nivel guvernamental, de judet, sector, etc. se doreste sa fie o ceata totala in acest domeniu si lumea sa se imparta in 2 tabere si sa se uite urit unul la celalalt.

Daca se alegea solutia propusa de mine cu gigacalorimetre per apartament, va sigur ca nu m-as fi debransat de la RADET.

De asemenea mai este si incapatanarea dusa la extrem a celor de la RADET, primarii, etc care nu vor ca per apartament sa existe contracte individuale. Daca ar exista acestea, multe s-ar rezolva in cadrul asociatiilor de proprietari si lumea nu ar mai fi asa de incrincenata.

La fel este si cu apa potabila. Aceeasi balmajeala si obtuzitate din partea APANOVA.

Nu inteleg dece la curentul electric se poate si la aceste doua utilitati nu se doreste acest lucru.

Va rog a ma credeti ca sunt persoane care ar dori sa nu consume ca sa nu devina restantieri si sa poata ajunge doamne fereste in ipostaza de a fi dati afara din apartamente, dar din pacate nu pot face acest lucru si valorile restantelor lor cresc ametitor de la un an la altul.

De altfel stiu ca parca exista si o reglementare care spune ca nu poti fi fortat sa consumi ceea ce nu doresti (daca ma insel rog sa ma scuzati).


Cu stima si respect,
Solutia pe care ati mers pana acum era foarte buna.
De ce se vrea sa se renunte la ea, nu inteleg.

Solutia propusa de dv. este extrem de costisitoare, iar RADET nu se incurca cu contracte facute la usa omului. Cine isi poate permite sa-si puna contor de bransament? Bun. Dar caldura si AC pana la contorul de la usa cine le plateste? RADET are limita de proprietate pana la bransamentul din subsol. Mai departe instalatia apartine proprietarilor - tuturor, ca asa au cumparat apartamentul.
Idem si pentru Apa Nova. Ar trebui contoare de bransament pentru fiecare apartament acolo unde este acum contorul de bransament al blocului. Si de acolo o multime de tevi personale pana la usa fiecaruia.

Nu este o ceata totala, blocurile au fost construite pentru consumul la comun. Daca se doreste dezmembrarea acestuia, cheltuielile sunt imense si nu se justifica din punct de vedere economic si nici tehnic. Va umpleti blocul de tevi, holurile ar arata stiinfico-fantastice.

Comparatia cu contoarele electrice nu este corecta pentru ca acelea chiar masoara ce trebuie sa masoare, iar instalatia asa a fost construita dintru inceput.

Nu poti fi fortat sa consumi ceea ce nu doresti acolo unde initial nu a fost nimic. Vine cineva si-ti ofera un produs pe care nu-l doresti. Atunci ai dreptul sa refuzi.
Cand insa ai venit intr-un loc in care ai gasit produsul respectiv, l-ai acceptat, nu te poti trezi dupa un timp sa nu-l mai vrei, cu atat mai mult cu cat el, produsul, face parte dintr-un sistem integrat.

Inca o data, ceata este provocata de oamenii care nu au de lucru si isi fac fara sa se gandeasca ca ii incurca pe ceilalti.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)