avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli caldura apartament debransat


Bună ziua,
Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni.

La asociaţie mi se tot spune să aduc o factură de la electricitate ca să justific cum m-am încălzit pe perioada iernii, în caz contrar îmi spun că va trebui să plătesc în plus la gaz. La electricitate nu s-a făcut regularizarea încă şi nu ştiu cât am consumat, dar ştiu că nu am folosit caloriferul electric decât foarte puţin, în zilele foarte friguroase şi doar noaptea. În rest, am stat în frig, fiind plecat de dimineaţa până seara de acasă. Deci mă aştept ca şi consumul de curent electric să nu fie prea mare.

Au cei de la asociaţie dreptul să mă taxeze în plus pe motivul ăsta şi să-mi pună, după cum li se pare lor, consum suplimentar de gaz?

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:46, 30 Ianuarie 2012
Impunerea facuta de asociatie de prezentare factura electricitate pentru justificare consum electric eventual folosit pentru incalzit este netemeinica
Legal,avand in vedere ca nu exista posibilitatea tehnica de evaluare consum individual realizat prin utilizarea aragazului,sustinerea asociatiei privitor la impunerea suplimentara de consum gaze este abuziva
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
goe_07, utilizator
Conducerea asociatiei de proprietari trebuie convinsa intr-un fel ca ati folosit o alta sursa de incalzire decat aragazul, fiind deconectat de la incalzirea centrala.

In timpul iernii factura de la gaze creste foarte mult, ceea ce dovedeste ca proprietarii folosesc aragazul pentru incalzire.
Conducerea asociatiei poate lua in considerare o incarcare a dv. la cota de gaze daca nu puteti dovedi un consum crescut la electricitate fata de perioada de vara.
elga50 a scris:

Conducerea asociatiei de proprietari trebuie convinsa intr-un fel ca ati folosit o alta sursa de incalzire decat aragazul, fiind deconectat de la incalzirea centrala.

Serios ? =D> Buna gluma. Da ce e asociatia, maica milostiva a locatarilor? de se ocupa de bunastarea si confortul celor din bloc ? Asociatia trebuie sa-si vada de lungul nasului si sa termine cu astfel de idiotenii.


Conducerea asociatiei poate lua in considerare o incarcare a dv. la cota de gaze daca nu puteti dovedi un consum crescut la electricitate fata de perioada de vara.

Orice masura luata in acest sens este ilegala Atat timp cat repartizarea consumul de gaze se face pausal nu are nici o importanta ca eu nu consum deloc gaz ca mananc in oras sau ca vecinul tine flacara non stop. Daca e consum repartizat pausal atunci pausal sa fie.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
grandanat, utilizator
Transferul de căldură se face exclusiv dinspre un corp mai cald către unul mai rece.
Dacă unii proprietari se debranseaza sau își închid caloriferele, ei beneficiază de căldură indirect, prin transfer termic prin pereți, pe banii celor care își țin deschise caloriferele.
Conform unor studii, COSTUL ÎNCÃLZIRII INDIRECTE de care beneficiază proprietarii care își închid caloriferele este ÎNTRE 30% și 50% din costul real al încălzirii unui apartament, 30% pentru proprietarii de la parter și ultimul etaj, 50% pentru proprietarii dintre etaje. („Contorizarea consumurilor de căldură…”, revista Instalatorul, nr. 1/2004, prof. dr. ing. Liviu Dumitrescu, Președinte al Asociației Inginerilor de Instalaţii din România, membru în Comitetul tehnic de Standardizare în instalații de încălzire. A participat și la elaborarea STAS și SR 1907 privind necesarul de căldură).
„Determinarea consumului de căldură şi a sumei de plată la apartamentele de bloc încălzite indirect” - ing. Balazs Istvan, ENERGOMUR SA Tg. Mures. Revista Instalatorul, nr. 8/2003.
"Spaţiile (camere sau apartamente) neincalzite din cladirile de locuit preiau o cantitate importanta de caldura de la apartamentele incalzite normal. Acest fenomen de încălzire indirectă duce la realizarea unor temperaturi interioare mult superioare fata de temperatura exterioara, ceea ce duce la pierdere de caldura prin anvelopa spatiului respectiv. Evident, cantitatea de caldura pierduta este egala cu cea primita de la spatiile adiacente si, in situatia actuala, din cauza lipsei reglementarilor adecvate, este suportata (platita) de vecini."
D.p.d.v. juridic, aceasta evitare a cheltuielilor de incalzire indirecta se numeste "imbogățirea fără justă cauză" Din acest fapt juridic se naște obligația pentru cel care își vede mărit patrimoniul său de a restitui, în limita măririi, către cel care și-a diminuat patrimoniul.
Desi nu exista regelementari exprese ale unor autoritati cu privire la aceste cheltuieli de incalzire indirecta, obligatia de plata exista in temeiul dreptului civil, atata vreme cat acea inaclazire indirecta este demonstrata stiintific.
Anumite autoritati ignora anumite realitati stiintifice, din motive populiste, sau de protectie a afacerilor firmelor care monteaza repartitoare (care ademenesc clientii cu reduceri fantastice la costurile de incalzire, prin inchiderea robinetilor de la calorifer), ignorand incalzirea indirecta. Aceasta nu inlatura aplicarea unor institutii de drept civil.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
darida, utilizator
Într-adevar, să zicem că am beneficiat de această încălzire indirectă. Dar nu vecinii ar trebui să fie cei care să-mi ceară socoteală pentru asta? Cu atât mai mult cu cât atât cel de deasupra, cât şi cel de dedesubt au centrale termice.

Cât priveşte consumul de gaz pe perioada iernii la nivel de bloc, eu zic ca e firesc să crească şi când găteşti. Numai dacă ne gândim la apa de pe conductă care iarna e îngheţată iar vara e călduţă şi deci, fierbe mai greu sau mai repede - după caz.


O altă întrebare, ca să nu mai trimit un alt mesaj:
Se poate face ceva pentru a nu mai plăti apa caldă (care uneori e rece ca gheaţa, alteori doar un pic mai caldă decât cea rece) ca şi cum ar fi în permanenţă caldă?

Mulţumesc tuturor celor care mi-au răspuns.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri energie termica NCorina NCorina In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac ... (vezi toată discuția)