avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli caldura apartament debransat


Bună ziua,
Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni.

La asociaţie mi se tot spune să aduc o factură de la electricitate ca să justific cum m-am încălzit pe perioada iernii, în caz contrar îmi spun că va trebui să plătesc în plus la gaz. La electricitate nu s-a făcut regularizarea încă şi nu ştiu cât am consumat, dar ştiu că nu am folosit caloriferul electric decât foarte puţin, în zilele foarte friguroase şi doar noaptea. În rest, am stat în frig, fiind plecat de dimineaţa până seara de acasă. Deci mă aştept ca şi consumul de curent electric să nu fie prea mare.

Au cei de la asociaţie dreptul să mă taxeze în plus pe motivul ăsta şi să-mi pună, după cum li se pare lor, consum suplimentar de gaz?

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:46, 30 Ianuarie 2012
Atunci e un lucru bun. Ar trebui sa existe si un buletin de masuratori la RAdet, care sa confirme aceasta.
Conf Metodologiei privind echilibrarea hidraulica a retelelor termice cu apa calda si apa fierbinte MP 028-2003, prin aceasta se asigura o deservire rațională și eficientă prin care CONSUMUL de căldură să poată fi REDUS cu păstrarea nivelului calității serviciilor.
O reducere si mai mare a consumului pe bloc se va realiza prin echilibrarea instalatiei interioare de incalzire, la baza coloanelor, in subsolul blocului.
Chiar vroiam sa va spun ca echilibrarea se face atat pe reteaua primara (dintre CETsi punctele termice), sau pe cea secundara, (de distributie- dintre punctele termice si bransamentul blocului), la bransament. Nu ati precizat initial in ce parte s au facut lucrari.
rog respectuos sa ma ajutati sa inteleg un lucru dupa ce o sa va expun pe scurt situatia mea....
locuiesc la bloc, parter, am instalat centrala termica pentru a nu mai depinde de cei de la RADET din varii motive cum ar fi:
toamna e mai friguros apartamentul si am nevoie ca apt sa fie incalzit mai devreme decat momentul in care dau ei caldura, iar primavara deasemenea caldura imi este necesara si dupa oprirea furnizarii agentului termic......apartamentul este orientat catre Nord si este racoros...
tevile de caldura care trec prin apt. spre vecini sunt izolate cu vata minerala si incastrate in rigips, nu se pierde deloc caldura prin ele, tavanele izolate la fel cu vata minerala si placi de rigips in tot apartamentul pentru confortul fonic...vecinii au 2 copii ffff galagiosi. iar pe exterior polistiren expandat de 10 cm..
pana aici toate bune
ideea este ca platim foarte mult la intretinere pentru incalzirea spatiilor comune si subsol, cam jumatate din costul total al gazelor pe care le platesc pentru incalzire, ceea ce nu mi se pare normal in conditiile prezentate mai sus, unde nu mai pun faptul ca nu exista calorifere pe casa scarii si nici in uscatoare...iar alaturi de mine nu locuieste nimeni apartamentul are caloriferele inchise...apoi la subsol este un frig insuportabil ma gandesc serios ca la vara sa izolez plafonul subsolului pentru a nu mai fi atat de rece gresia din apartament.
In aceste conditii platim 250 lei la gaze apoi mai platim 100 de lei pentru spatiile comune si tevile care trec prin casa....ceea ce mi se pare aberant. 100 de lei iar eu nu beneficiez de caldura RADET-ului absolut deloc...
nu am platit aceasta suma si nu stim ce sa facem in continuare. desi am fost la firma [EDIT] parte a [EDIT] care calculeaza si citeste lunar repartitoarele vecinilor si le-am expus situatia, ne-a luat un inginer cu explicatii ca sa vezi ca o fi ca o pati ...bla bla bla asa este legea si nu aveti ce face etc.
totusi nu ma las si cred ca le tai tevile pana la urma si le scot pe scara, sa-i ia dracu... nu sunt tevile mele deci nu au ce sa caute la mine in apt. pentru ca m-au capiat cu astea...vezi Doamne aceste tevi degaja caldura in apt...desi le-am explicat si aratat administratorului ca nu se intampla acest lucru.
ce parere aveti? cum o scot la capat?

Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
Stimate(a) @silviam

In orice condominiu/bloc exista atat spatii proprietate individuala cat si spatii comune.
Spatiile comune trebuie si ele incalzite, si chiar mai mult, chiar de nu vreti sa fie incalzite ele absorb caldura; chiar si fara a fi prezente calorifere. De aceeea cand afara sunt minus 20 de grade, pe hol nu e aceeasi temperatura ci 10,15,20 cat aveti dumneavoastra. Caldura "consumata" de aceste spatii trebuie platita de catre toti proprietarii( in functie de cota parte indiviz).

Deci problema nu se pune daca sa platiti sau nu caldura "la comun", pentru ca fara nici o disctutie aceasta trebuie platita. Se poate pune totusi problema ca procentajul locat caldurii la comun sa fie calculat incorect( ceea ce ma indoiesc).
Atentie! Daca aveti un sistem de incalzire dezechilibrat hidraulic(cauzat inclusiv de debransarea dvs), neeficient, sau daca aveti multi vecini care fac economie si tin caloriferele la minim, toti acesti factori determina un consum al "caldurii la comun" mai ridicat.

@silviam
Nu tevile au aparut in apartament dupa ce ati intrat dv. in apartament, ci dv. ati intrat in apartament avand aceste tevi si la acea vreme nu cred ca le-ati fi taiat.

Tevile verticale sunt proprietate comuna necesare vecinilor dv. si care v-au fost si dv. necesare un timp.

In calitate de proprietar intr-un condominiu, dv. aveti o cota-parte indiviza de care beneficiati, dar pentru care trebuie sa si platiti. N-aveti ce face, nu va puteti izola cu totul decat daca va veti muta la casa singur in curte.

Daca nu platiti aceasta suma, veti ramane restanta, vi se va penaliza si eventual, daca suma va depasi 90 zile si se va strange o valoare prea mare, poate veti fi somata chiar prin instanta s-o achitati.
@silviam

Nu va suparati pe tevile comune, caci ele nu au nici o vina.
Suma de 100 de lei nu reflecta caldura cedata de acele tevi. Orice corp de incalzire (radiatoare, tevi) are o putere termica stabilita prin standarde (STAS-uri) la Institutul INCERC Bucuresti, care ii da consumul de caldura.

Problema este ca debransarile de la sistemul centralizat provoaca dezechilibrul hidraulic al instalatiei. Adica unii inchid caloriferele, se debransaza, iar in restul instalatiei apare automat un surplus de debit de agent termic fata de necesar, care se inregistreaza pe contorul de bloc, si trebuie platit.

Instalatia de incalzire nu a fost proiectata pentru debransari. Contractul de furnizare a energiei termice incheiat de Asociatie prevede in anexa sa intrega instalatie de incalzire in functiune si nu a fost modificat corepunzator in urma deconectarii dvs.

Faptul ca unii se debranseaza de la sistem nu are ca efect o reducere direct proportionala a consumului pe contorul de bloc. O parte din agentul termic contractat de Asociatie si pentru cei care ulterior s-au debransat, circula in continuare, amboulea, prin instalatia in functiune. Suma de 100 de lei include in realitate, pe langa costul incalzirii cedate de tevi si o parte din costul agentului termic in surplus in instalatie.

Pentru o economie reala de energie, trebuie facuta echilibrarea hidraulica a instalatiei, adica montate niste regulatoare de presiune in subsol, dar care costa in plus.
Va asigur ca in urma echilibrarii hidraulice a instalatiei va scadea automat si cota de consum pe instalatia comuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)