avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli caldura apartament debransat


Bună ziua,
Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni.

La asociaţie mi se tot spune să aduc o factură de la electricitate ca să justific cum m-am încălzit pe perioada iernii, în caz contrar îmi spun că va trebui să plătesc în plus la gaz. La electricitate nu s-a făcut regularizarea încă şi nu ştiu cât am consumat, dar ştiu că nu am folosit caloriferul electric decât foarte puţin, în zilele foarte friguroase şi doar noaptea. În rest, am stat în frig, fiind plecat de dimineaţa până seara de acasă. Deci mă aştept ca şi consumul de curent electric să nu fie prea mare.

Au cei de la asociaţie dreptul să mă taxeze în plus pe motivul ăsta şi să-mi pună, după cum li se pare lor, consum suplimentar de gaz?

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:46, 30 Ianuarie 2012
Va contrazic! Asociatia plateste atat cat trece prin contorul de bransament.
Daca caloriferele inchise temporar de cei care vor sa faca economie ar fi deschise, cantitatea de agent termic ar fi mai mare, deci si costurile ar fi mai mari. Asa ca nu se umfla nicio suma.
Ceea ce se primeste prin contorul de bransament, aceea se repartizeaza.
Si eu va contrazic. Intradevar asociatia plateste cat trece prin contorul de bransament. Problema este ce reprezinta acel consum total si cum se imparte acel consum. [EDIT]
Pentru fiecare incapere din bloc se stabileste la proiectare un necesar de caldura, exprimat in wati, stabilit in baza standardului SR 1907/1997 privind necesarul de caldura.
Pentru a asigura acest necesar de caldura, in conditii de alimentare rationala si eficienta cu caldura, agentul termic trebuie furnizat in anumite conditii, nu doar de temperatura, ci si de presiune si debit. Atunci cand agentul termic circula la presiunea si debitul stabilit prin conditiile de proiectare a instalatiei, se asigura maximum de confort termic cu minim de costuri.
De ex, daca s-a stabilit la proiectare ca agentul termic trebuie sa circule cu un debit de 21 litri/ora, orice cantitate suplimentara este inutila. In momentul in care se debranseaza calorifere, sau se inchid robinetii termostatati la unele calorifere, automat creste presiunea si debitul agentului termic in restul instalatiei de incalzire (legile conservarii masei si energiei) adica apare dezechilibrul hidraulic. Astfel, in restul instalatiei ramase in functiune, debitul nu va mai fi de 21 l/h, ci de 50, 60 l/h sau mai mult. Cu cat creste procentul caloriferelor inchise, cu atat creste presiunea si debitul in restul instalatiei.
Surplusul de debit, de 30, 40l/h nu creste proportional puterea termica a caloriferului, ci doar cu cateva procente.
Acest surplus se inregistreaza in schimb pe contorul de bloc si va fi bagat in plata celor ce au deschise caloriferele. Cand am vorbit de umflarea facturilor m-am referit la acest surplus.
Simpla inchidere a robinetilor termostatati provoaca in primul rand dezechilibrul hidraulic si o mica economie de energie. Economiile pe contorul de bloc vor fi intotdeauna mult mai mici decat procentul caloriferelor inchise sau partial inchise.
Contorul de bloc masoara consumul de energie din debitul lichidului de transport al energiei -agentul termic (Directiva 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare, Anexa MI-004 si Standardul SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termică). El nu stabileste neaparat ca acea cantitate de energie este necesara functionarii instalatiei in functiune.
Cand am vorbit de surplusul de pe contorul de bloc, l-am raportat la cantitatea care trebuie sa intre in bloc in conditiile de presiune si debit proiectate.
De ex: Daca instalatia ramasa in functiune este echilibrata hidraulic, va avea un debit de 21 l/h, contorul va inregistra un anumit nr de litri care cedeaza energie termica, asigurind necesarul de caldura.
Daca instalatia este dezechilibrata, avand un debit de 60 l/h, contorul va inregistra un nr de triplu de litri care cedeaza energie termica, deci un consum suplimentar fata de necesar, care va fi impartit doar celor care deschid caloriferele.

Ar trebui sa studiati standardul SR EN 834/2002 privin repartitoarele, sau celelalte normative din domeniul instalatiilor de incalzire (nu falsurile ANRSC) pentru a va convinge de realitatea stiintifica a celor expuse de mine. Si in acestea, si in alte reglementari europene, si in studiile celor mai mari specialisti din Romania in domeniul instalatiilor, exista UNANIMITATE, se prevede obligatia echilibrarii hidraulice pentru a reduce erorile grave cauzate de debransare si inchiderea robinetelor termostatate.
Din pacate aceste probleme grave se ascund proprietarilor, pentru ca firmele prestatoare sa-si poata racola mai usor clienti, in scopul maximizarii profiturilor.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
elga50, moderator
De ex, daca s-a stabilit la proiectare ca agentul termic trebuie sa circule cu un debit de 21 litri/ora

Putem obliga RADET sa respecte acest debit?

apare dezechilibrul hidraulic. Astfel, in restul instalatiei ramase in functiune, debitul nu va mai fi de 21 l/h, ci de 50, 60 l/h sau mai mult.

Stiam ca RADET a rezolvat problema dezechilibrului hidraulic in zonele in care a executat lucrari in cursul anului 2011.

@elisav
Radet are obligatia de a respecta conditiile de furnizare a agentului termic. Reglementarile tehnice sunt obligatorii pe intreaga durata de existenta a cladirii.
Contractul de furnizare al energiei termice incheiat de asociatie cu Radet trebuie sa prevada si conditiile tehnice de furnizare a agentului termic. Verificati contractul.

Trebuie sa monteze regulatoare automate de presiune la bransamentul blocului, conform normativelor: NP 058-02, NP 059-2002, MP 028-2003, referitoare la retelele dedistributie a agentului termic. Inclusiv Ordinul ANRSC nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica: Art. 135 Reţeaua de distribuţie va fi echilibratã hidraulic, de operator, cu regulatoare care sa asigure o diferenta de presiune constanta intre conducta de tur si de retur, la punctul de delimitare, in conditiile unui debit de agent termic foarte variabil. (Anrsc nu e asa de discret cand e vorba de obligatiile Cet-urilor, asa cum e cand e vb de obligatiile firmelor care monteaza repartitoare)

Daca Radet a efectuat echilibrarea retelelor in anumite zone, conf legii, cu regulatoare automate, bravo lui. S-a indeplinit una din conditiile cumulative pentru functionarea instalatiei, numai ca nu este de ajuns. Trebuie facuta si echilibrarea instalatiei interioare din bloc, la baza coloanelor de distributie (tevile verticale), care sa asigure debite corecte de agent termic. Doar o categorie de echilibrare nu este de ajuns, mai ales ca in Romania toata liumea face ce vrea, inchide, modifica instalatie care a fost proiectata pentru consum la capacitate maxima, cu debit constant, nu variabil. ronimetii termostatici si debransarile dergleaza puternic instalatia
Se pare ca RADET a instalat regulatoare de echilibrare pe instalatia de incalzire a imobilul in care locuiesc.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri energie termica NCorina NCorina In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac ... (vezi toată discuția)