nea_marin a scris:
Într-adevar, să zicem că am beneficiat de această încălzire indirectă. Dar nu vecinii ar trebui să fie cei care să-mi ceară socoteală pentru asta? Cu atât mai mult cu cât atât cel de deasupra, cât şi cel de dedesubt au centrale termice.
Cât priveşte consumul de gaz pe perioada iernii la nivel de bloc, eu zic ca e firesc să crească şi când găteşti. Numai dacă ne gândim la apa de pe conductă care iarna e îngheţată iar vara e călduţă şi deci, fierbe mai greu sau mai repede - după caz.
O altă întrebare, ca să nu mai trimit un alt mesaj:
Se poate face ceva pentru a nu mai plăti apa caldă (care uneori e rece ca gheaţa, alteori doar un pic mai caldă decât cea rece) ca şi cum ar fi în permanenţă caldă?
Mulţumesc tuturor celor care mi-au răspuns.
Cel mai corect si mai simplu ar fi ca la impartirea costurilor de catre asociatie sa se tina cont de aceste cheltuieli indirecte, pentru a evita prejudicierea unor proprietari si conflicte intre proprietari. Oricum proprietarii platesc pentru calcularea cotelor de intretinere, iar asociatia ar trebui sa stabileasca in mod corect, stiintific si legal aceste cote.
Practic nu exista temei legal pentru a obliga un proprietar sa plateasca si caldura pe care o da caloriferul sau, dar se pierde catre vecinul debransat.
Din totalul inregistrat pe contorul de bloc, prima etapa in defalcare ar trebui sa fie consumul instalatiei unde nu sunt debransari sau robinete inchise, si nu au montate repartitoare. Etapa a 2-a - ar trebui instituita o
norma minima de consum, de 30 sau 50% din costul incalzirii, (cea indirecta, inevitabila), pentru proprietarii debransati, sau care au inchisi robinetii la calorifere, au centala termica. Restul consumului ar trebui sa se imparta in functie de indicatiile repartitoarelor, (daca sunt montate)
Inclusiv cei care au centrala termica pot "fura caldura" de la cei care se incalzesc, daca opresc centrala. Indiferent de cauza opririi sursei de caldura intr-un apartament, acesta va primi caldura indierct.
Cel putin la nivelul bransamentului de bloc ar trebui sa existe contor de energie termica, ce are senzori de temperatura. Verificati la asociatie. In cel mai rau caz, la puncul termic ar trebui masurata temperatura apei calde.
In modelul de contract de furnizare a energiei termice pt incalzire si apa calda de consum, din Ordinul ANRSC nr. 483/2008, la art. 7, pct. 9, lit. b se prevede o temperatura la bransamentul de bloc, de 55-60 de grade celsius, iar la pct 24 sunt prevazute chiar daune in cazul in care furnizorul nu livreaza energie termica in conditiile din contract