avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli caldura apartament debransat


Bună ziua,
Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni.

La asociaţie mi se tot spune să aduc o factură de la electricitate ca să justific cum m-am încălzit pe perioada iernii, în caz contrar îmi spun că va trebui să plătesc în plus la gaz. La electricitate nu s-a făcut regularizarea încă şi nu ştiu cât am consumat, dar ştiu că nu am folosit caloriferul electric decât foarte puţin, în zilele foarte friguroase şi doar noaptea. În rest, am stat în frig, fiind plecat de dimineaţa până seara de acasă. Deci mă aştept ca şi consumul de curent electric să nu fie prea mare.

Au cei de la asociaţie dreptul să mă taxeze în plus pe motivul ăsta şi să-mi pună, după cum li se pare lor, consum suplimentar de gaz?

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:46, 30 Ianuarie 2012
Socoteala nu va pot cere vecinii deoarece nu e corect ca oamenii sa-si faca singuri dreptate, asa cum considera ei. Exista legi.

Factura de gaze in timpul iernii creste de 2-3 ori, chiar si mai mult....asa ca incalzirea apei cu cateva grade la o oala de ciorba nu poate aduce asemenea cresteri.

Nu se poate intrucat apometrele masoara cubmetrajul care trece prin ele si nu se poate aprecia obiectiv cand e apa rece si cand apa calda.
nea_marin a scris:

Într-adevar, să zicem că am beneficiat de această încălzire indirectă. Dar nu vecinii ar trebui să fie cei care să-mi ceară socoteală pentru asta? Cu atât mai mult cu cât atât cel de deasupra, cât şi cel de dedesubt au centrale termice.

Cât priveşte consumul de gaz pe perioada iernii la nivel de bloc, eu zic ca e firesc să crească şi când găteşti. Numai dacă ne gândim la apa de pe conductă care iarna e îngheţată iar vara e călduţă şi deci, fierbe mai greu sau mai repede - după caz.

O altă întrebare, ca să nu mai trimit un alt mesaj:
Se poate face ceva pentru a nu mai plăti apa caldă (care uneori e rece ca gheaţa, alteori doar un pic mai caldă decât cea rece) ca şi cum ar fi în permanenţă caldă?

Mulţumesc tuturor celor care mi-au răspuns.

Cel mai corect si mai simplu ar fi ca la impartirea costurilor de catre asociatie sa se tina cont de aceste cheltuieli indirecte, pentru a evita prejudicierea unor proprietari si conflicte intre proprietari. Oricum proprietarii platesc pentru calcularea cotelor de intretinere, iar asociatia ar trebui sa stabileasca in mod corect, stiintific si legal aceste cote.
Practic nu exista temei legal pentru a obliga un proprietar sa plateasca si caldura pe care o da caloriferul sau, dar se pierde catre vecinul debransat.
Din totalul inregistrat pe contorul de bloc, prima etapa in defalcare ar trebui sa fie consumul instalatiei unde nu sunt debransari sau robinete inchise, si nu au montate repartitoare. Etapa a 2-a - ar trebui instituita o norma minima de consum, de 30 sau 50% din costul incalzirii, (cea indirecta, inevitabila), pentru proprietarii debransati, sau care au inchisi robinetii la calorifere, au centala termica. Restul consumului ar trebui sa se imparta in functie de indicatiile repartitoarelor, (daca sunt montate)
Inclusiv cei care au centrala termica pot "fura caldura" de la cei care se incalzesc, daca opresc centrala. Indiferent de cauza opririi sursei de caldura intr-un apartament, acesta va primi caldura indierct.

Cel putin la nivelul bransamentului de bloc ar trebui sa existe contor de energie termica, ce are senzori de temperatura. Verificati la asociatie. In cel mai rau caz, la puncul termic ar trebui masurata temperatura apei calde.
In modelul de contract de furnizare a energiei termice pt incalzire si apa calda de consum, din Ordinul ANRSC nr. 483/2008, la art. 7, pct. 9, lit. b se prevede o temperatura la bransamentul de bloc, de 55-60 de grade celsius, iar la pct 24 sunt prevazute chiar daune in cazul in care furnizorul nu livreaza energie termica in conditiile din contract
Problema caldurii care se transmite de la un apartament incalzit spre unul debransat se poate interpreta si invers daca vecinul debransat isi incalzeste apartamentul ( se rebranseaza) iar celalalt se debranseaza( vine si pe la el criza financiara) vecinul care initial dorea despagubire va fi de acord sa plateasca si el la randul lui la fel?.:O
@nea_marin,
Asociatia de proprietari trebuie sa repartizeze "pausal" consumul de gaz. Fiecare in casa lui consuma mai mult sau mai putin. Avand in vedere ca sunteti debransat de la caldura, este logic sa va incalziti cu ceva. Si poate sunt mai multe apartamente in aceeasi situatie. Iar unii, poate ca nu e cazul dumneavoastra, se incalzesc efectiv prin aprinderea aragazului, a cuptorului... Cei care au centrala proprie de apartament sunt contorizati separat, iar cei care sunt bransati la caldura centralizata nu au de ce sa lase flacara aprinsa la aragaz pentru ca au caldura in calorifere.
Asa ca un apartament debransat si fara CT proprie poate consuma mai mult gaz ce se contorizeaza "la comun".
Dumneavoastra motivati ca nu prea stati in apartament si ca va incalziti pe baza de energie electrica ce o platiti direct furnizorului. Cei de la asociatie doresc sa va ajute, sa va treaca eventual cu o suma mai mica la gaz. Poate de aceea v-au cerut factura de la electricitate. Mergeti la furnizor cu indexul actual si rugati-i sa faca acum regularizarea si sa va emita o factura. Asa poate o sa platiti mai putin gaz la asociatie.
Dar are dreptate cineva care a scris mai sus ca, fiind un consum necontorizat, "pausal", apoi asa trebuie sa fie pentru toti cei care consuma gaz "la comun", ca doar nu o sa stea administratorul de paza in fiecare apartament sa vada cine are si cine nu are flacara aprinsa!

Daca o sa va instalati o centrala de apartament rezolvati problema consumului de gaz dar si a apei calde care acum vine mai mult rece decat calda.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
Adriantot, moderator
Va salut stimati colegi forumisti,

Draga @darida toata stima din partea mea pentru calitatea postarilor tale! Multumesc pentru informatii.

As extinde putin problema mentionata anterior de @johnpescar:

Nu numai ca se cedeaza caldura de la apatamentele incalzite cu centrala catre restul apartamntelor, dar...

1. in urma deconectarii caloriferelor de la SACET, acele pierderi corectate inainte prin intermediul coeficientilor de amplasament sunt acum suporate INTEGRAL!

2. in afara de energia termica consumata in partile comune, in speta subsol (suntem toti proprietari) - unde numai de la SACET se consuma energie termica se mai taxeaza si energia termica estimata ca fiind consumata pe coloanele verticale care trec prin apartament.

CONCLUZIE:

Cei cu centrale cedeaza energie termica la fel ca si cei conectati la SACET.
Pierderile datorate amplasarii apartamentului - etaj4, nord - sunt suportate integral.
Platim si energia termica estimata ca fiind radiata de SET coloane de incalzire.

Traim intr-o lume...

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri energie termica NCorina NCorina In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac ... (vezi toată discuția)