avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA Declaratia 390 VIES
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA Declaratia 390 VIES

Buna ziua,

Sunt o PFA (cod CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). M-am inregistrat in ROI deci implicit m-am inregistrat in scopuri de TVA. Emit doar facturi externe in SUA si Olanda deci facturile nu contin TVA.

Intrebarea mea este daca am obligatia de a depune declaratia 390 VIES ( Declaraţia recapitulativă )?

Conform ART. 156^4 (2) Declaraţia recapitulativă se întocmeşte conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru fiecare lună calendaristică în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru astfel de operaţiuni.

Dupa ce am citit acest articol din codul fiscal m-am interesat exact ce inseamna exigibilitatea taxei si am gasit:
ART. 134 (2)Exigibilitatea taxei reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptăţită, în baza legii, să solicite plata de către persoanele obligate la plata taxei, chiar dacă plata acestei taxe poate fi amânată.
si
ART. 134 (3)Exigibilitatea plăţii taxei reprezintă data la care o persoană are obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului, conform prevederilor art. 157 alin. (1). Această dată determină şi momentul de la care se datorează majorări de întârziere pentru neplata taxei.

De aici eu inteleg ca atata timp cat nu emit facturi cu TVA (deci nu am obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului) nu am obligatia de a depune declaratia 390 VIES. Va rog sa imi spuneti daca am interpretat corect aceste articole din codul fiscal.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 09:12, 23 Martie 2014
Daca emiteti facturi in UE, trebuie sa depuneti 390.
AlexInter a scris:

Daca emiteti facturi in UE, trebuie sa depuneti 390.


As vrea si o explicatie de ce.
Tocmai din acest motiv (pentru ca toata lumea isi da cu parerea pe internet fara sa isi sustina in vreun fel afirmatiile) mi-am cumparat un certificat digital ca sa pot depune aceasta declaratie 390.
Dupa un proces destul de anevoios mi-am confirmat certificatul cu cei de la anaf sa imi pot depune declaratiile online. Astazi cand am vrut sa depun 390 nu am putut. Raspunsul pe platforma e-guvernare cand am incercat sa depun 390 a fost: eroare regula: R6.3: Contribuabilul nu este inregistrat ca platitor de tva
Doar dupa ce am vazut acest mesaj am inceput sa citesc tot ce tine de 390 din codul fiscal si am ajuns la concluzia postata in primul mesaj.

Deci inca odata va rog sa argumentati afirmatiile. Peste tot pe internet apare ca un PFA inscris in ROI trebuie sa depuna 390 dar cand a venit momentul sa fac asta nu am putut.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
psebi, utilizator
Sunteti platitor de TVA? Aveti certificatul ala verde, cat o jumatate de coala A4? Daca nu sunteti platitor de TVA si v-ati inscris in ROI pentru achizitii si livrari de bunuri/servicii in valoare totala de maxim 10.000 de euro, aveti un alt cui pentru a depune declaratia. In acest caz nu poate fi depusa online.

Denumirea completa a declaratiei 390 este "DECLARAŢIE RECAPITULATIVÃ PRIVIND LIVRÃRILE / ACHIZIŢIILE / PRESTÃRILE INTRACOMUNITARE", cu alte cuvinte, ce ati cumparat din UE si ce ati vandut in UE.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
Alexandru Arsu, Contabil
Daca recipisa zice ca nu sunteti inregistrat ca platitor insemna ca aveti un cod de tva ( ati depus d 091). Atunci nu aveti obligatia depunerii D 300.

"pentru ca toata lumea isi da cu parerea pe internet fara sa isi sustina in vreun fel afirmatiile"
D-nule Psebi. Acesta este internetul. Sa ne dam cu parerea. Dvs aveti nevoie de un ajutor pt firma dvs. Daca aveti un PFA simplu va puteti descurca singur. ( desi cu ultimele modificari este din ce in ce mai greu)
Dar deja cand intrati in AIC, TVA nu se mai poate. Daca fiecare ar face ca dvs, noi din ce am mai face? :-/

"De aici eu inteleg ca atata timp cat nu emit facturi cu TVA (deci nu am obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului) nu am obligatia de a depune declaratia 390 VIES. Va rog sa imi spuneti daca am interpretat corect aceste articole din codul fiscal."

Ati inteles gresit. Daca emiteti facturi cu tva trebuie sa depuneti D 300.( sau 301, sau 311 depinde de vectorul dvs).
390 se depune cand emiteti-primiti facturi fara tva( intracomunitare)

Si toate aceste pareri de pe net sunt doar informative. Nu puteti sa cereti oamenilor sa si justifice alegerile si opiniile cu aliniate din CF ( iti ia mult timp sa cauti articolul/ legea )... Si nimeni nu cred ca face asta benevol. Oameni mai trebuie si sa manance...
Cu stima,
\"aveti un alt cui pentru a depune declaratia. In acest caz nu poate fi depusa online.\"

fals. vei inregistra acel CUI pt depuneri online. Practic, depui cate un D150 pt CNP, CUI si CIF (ala de ROI).

si eu, pfa, neplatitor de tva, cu certificat digital, si depun regulat D390 cand am facutir in EU (fie ca sunt facturi emise de mine, sau PT mine ca urmare a ceva achiziti (aviz!!))
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Roi? AnneMarie31 AnneMarie31 Buna ziua eu, ca traducator autorizat si PFA, pentru a emite facturi clientilor din strainatate (din UE) trebuie sau nu sa ma inscriu in Registrul ... (vezi toată discuția)
Decl.390 alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, am urmatoarea situatie: factura intracomunitara in 31.10 de bunuri, perioada fiscala la TVA este trimestriala...constat ca factura este eronata (nu ... (vezi toată discuția)