avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... SRL neplatitor de TVA, inscris in ROI presteaza ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

SRL neplatitor de TVA, inscris in ROI presteaza servicii informatice

Buna ziua,

Situatia de fapt:
Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in vederea achizitionarii de publicitate online - ex. Google Adwords si in vederea prestarii serviciilor informatice in strainatate).

Stiu ca in conformitate cu Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor informatice este considerat la beneficiar.

1. As dori sa stiu punctual cum trebuie sa facturez cand:
- beneficiarul este persoana juridica impozabila din UE cu cod VIES valid - presupun ca trebuie mentionata taxare inversa, pe factura TVA 0, el avand obligatia de a declara TVA-ul si de a-l plati in tara sa. Exista vreo metoda prin care sa nu plateasca nici el TVA in acest caz?

- beneficiarul este persoana fizica din UE;
- beneficiarul este persoana juridica din UE fara cod VIES valid;
- beneficiarul este o persoana din spatiul extracomunitar.

2. As mai dori sa stiu daca factura pe care o emit trebuie sa contina codul meu VIES, deoarece am incercat sa emit o asemenea factura cu 2 programe de contabilitate si unul nu imi trece nici CIF intern, nici codul VIES, iar altul imi afiseaza doar CIF intern pe factura.
3. Declaratiile 390, respectiv 301 se depun doar in lunile in care am realizat operatiunile intracomunitare? Am inteles ca nu este necesara depunerea lor in fiecare luna, ci doar in cele in care am efectuat achizitii/prestari de servicii intracomunitare.

Nu as vrea sa gresesc la inceput si as vrea sa pricep concret diferentele dintre aceste cazuri. Multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 17:06, 3 Aprilie 2014
1.
"beneficiarul este persoana juridica impozabila din UE cu cod VIES valid "- nu taxare inversa se mentioneaza pe factura. Se mentioneaza scutit cf codului fiscal sau scutit cf directiei UE tva. Se factureaza fara tva. Se mentioneaza pe factura codul de tva intracomunitar. Clientul face taxare inversa. Adica deduce tva ul si il si colecteaza in acelasi timp. ramane zero tva d eplata. Nu plateste nimeni TVA.

- "beneficiarul este persoana fizica din UE"; se factureaza fara tva cu cuiul firmei( nu codul de tva intracomunitar) Nu plateste nimeni TVA

- "beneficiarul este persoana juridica din UE fara cod VIES valid"; se factureaza fara tva cu cuiul firmei ( nu codul de tva intracomunitar) Nu plateste nimeni TVA. Operatiunile intre neplatitori d etva in UE nu sunt restrictionate de codul VIES.
- "beneficiarul este o persoana din spatiul extracomunitar". Nu exista nici o obligatie pt servicii. Se poate factura cu oricare din coduri. Clientul va poate cere un cod de tva ( in cf, cu codul lui fiscal). Recomand folosirea codului de tva la facturare. Nu plateste nimeni TVA.

2. Folositi codul VIES doar daca facturati catre persoane platatioare de tva in UE.
Codul respectiv il folosesc ei ca sa faca taxare inversa. Daca e neplatitor nu au ce sa faca cu TVA ul.

3. Da, se depune cand aveti operatiuni. Se pot depune doar on line cu certtificat digital. nu s eprimesc la ghiseu.
D 390 cand aveti operatiuni intracomunitare. ( achizitii, livrari)
D 301 cand aveti doar achizitii intracomunitare de bunuri si sau servicii.
ROBERTBLUE81 a scris:
- "beneficiarul este persoana juridica din UE fara cod VIES valid"; se factureaza fara tva cu cuiul firmei ( nu codul de tva intracomunitar) Nu plateste nimeni TVA. Operatiunile intre neplatitori d etva in UE nu sunt restrictionate de codul VIES.


Dacă e "persoană juridică din UE fără cod VIES valid", poate să fie plătitor de TVA la el în ţară, nu? Dv aţi zis mai sus că e o "operaţie între neplătitori de TVA". Rămâne valabilă regula?

Cred că o schemă logică cu cazurile posibile, eventual sub forma unei aplicaţii web prin care selectând datele să se ajungă la soluţie, ar fi întâmpinată cu urale de comunitatea PFA-urilor.

Mulţumesc anticipat.
Nu.
ROI este doar la noi
Firmele din UE daca sunt platitoare de tva sunt automat si in ROI - Vies
Eu nu am intalnit inca firme cu tva in UE care sa nu fie in Vies
Prostia de ROI este doar la noi
Si da, operatiunile intre platitori nu intra sub incidenta ROI - Vies..etc. Tot ce am scris pana acum dsp aceste lucruri se refera la faptul ca unul dintre parteneri este inregistrat in scopuri de tva - Vies
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
Vlajoaga Robert PFA, Contabil
Mulţumesc pentru răspunsuri. Cred că pe undeva s-a rupt firul. N-aş vrea să devin (şi mai) enervant, dar nu mi-e clar.

Aşadar:
- eu sunt neplătitor de TVA în Romania. Am CUI românesc şi CIF intracomunitar.
- clientul confirmă că facturează cu TVA în Spania şi fără TVA în UE. VIES nu validează CIF-ul lui.

Mulţumesc anticipat pentru o ultimă lămurire:
- Ce cod folosesc pe factură?
- facturez fără TVA ?
- ce menţiune fac pe factură, referitor la TVA?

Codul de tva se foloseste doar daca partenerul extern are cod de tva valid in VIES
Pt acest lucru l-ati obtinut.
In rest se foloseste cuiul primit de la registru ( neplatitor de tva)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiuni si cod fiscal export/import radu_stoian radu_stoian Buna ziua, Societatea noastra (SRL, neplatitor de TVA) planuieste sa cumpere si achizitioneze prestarii servicii in UE si non-UE. In acest sens, am depus ... (vezi toată discuția)
Servicii electronice - factura ue, scutire forme mici gabriel999 gabriel999 Buna seara si La Multi Ani! Conform ultimelor modificari ale Codului fiscal, inteleg ca scutirea TVA - art. 152 - pentru o firma mica inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor tva: obligatie inregistrare in reg. op. intracomunitari gabriel999 gabriel999 Buna Ziua, Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod ... (vezi toată discuția)