avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarele intrebari: mi se termina ccc si matrimite in somaj. In cat timp de la data incetarii cim trebuie sa-mi depun actele la somaj? Daca ma angajez in alta parte pentru 6 luni dupa aceea mai pot beneficia de somaj daca nu l-am luat nici macar o luna?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 14 Februarie 2014
1. Legea nr.72/2002 prevede :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.


2. Daca intrati in somaj si :
- incheiati c.i.m. pe durata determinata de cel mult 12 luni, plata indemnziatiei de somaj se suspenda si se va relua la incetare c.i.m. Repunerea în plată, după suspendarea în aceste condiţii, se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

- incheiati c.i.m. pe durata determinata mai mare de 12 luni sau pe durata nedeterminata, atunci plata indemnizatie de somaj inceteaza, Astfel, pentru a beneficia din nou de indemnizatia de somaj va trebui sa indepliniti din nou conditiile pentru a beneficia de aceasta indemnizatie.

3 . Incheierea unui contract individual de munca pe durata nedeterminata , cu norma intreaga va da posibilitatea sa beneficiati lunar de 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj pana la expirarea perioadei pentru care erati indreptatit sa primiti indemnizatia de somaj.

Art. 72 din Legea 76/2002:
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.

(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj sau nu? sensei sensei Un salariat care se angajeaza in perioada somajului beneficiaza in continuare de 30% din valoarea somajului pina la terminarea perioadei de somaj legala.Dar ... (vezi toată discuția)
Despre somaj flore_inger flore_inger Buna .Spuneti-mi va rog in cazul in care sunt in somaj si ma angajez si angajatorul imi face contract determinat pe 3 luni apoi pe 6 luni si tot asa, ce se ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj , drepturi si indatoriri sorinseverin sorinseverin Buna ziua Am 47 de ani si dupa ce am stat in somaj 8 luni am gasit un loc de munca cu contract individual perioada nedeterminata .Contractul se va incheia ... (vezi toată discuția)