avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatorul a stabilit pentru parti date diferite a ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatorul a stabilit pentru parti date diferite a unei sedinte

Buna dimineata.
In problema mea cu inundatiile, am ajuns la mediator. Pentru ca dumnealui are 2 locuri de munca, mi-a propus ca data a medierii ziua de vineri 14 februarie, dupa amiaza. Dar, pe vinovat, l-a invitat pe data de 12 februarie (am vazut aseara invitatia). Ciudateniile incep: pe 12 m-a sunat mediatorul sa-mi spuna ca vecinul refuza sa vina la mediere, dorind sa aiba o prima intilnire cu mine in particular. Pe 13 am mers la mediator sa discutam in amanunt fata in fata. Nici atunci nu mi-a spus ca eu as fi "lipsit" de la mediere. Dar, l-a sunat pe vecin sa vada daca acesta isi mentine dorinta si m-a sfatuit sa ma intilnesc cu el. Ieri seara tirziu, a venit vecinul cu reprosul ca el a pierdut o zi de munca din cauza mea, care... as fi lipsit de la mediere si, evident, refuza o alta intilnire. Ce pot eu sa inteleg de aici? Ce pot face in continuare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters287867 , utilizator 19:23, 4 Aprilie 2014
Avand in vedere prevederile legii192/2005 privind medierea si organizarea profesiei de mediator; la art: 43,al (1),(2),(3),(4),(4.1) se specifica faptul ca mediatorul la solicitarea uneia din parti , invita cealalta parte la mediere la ora stabilita si la o data stabilita .Ambele personae participa la sedinta de informare privind avantajele medierii .O data acceptata medierea de catre parti obligatoriu se incheie mai intai contractual de mediere , care va fi semnat de cele doua parti si mediator apoi se incepe sedinta de mediere propriuzisa sau se poate stabili o alta data pentru mediere de comun acord.
In situatia dumneavoastra faptul ca s-au stabilit date diferite fara a exista un motiv intemeiat de neputinta a vreunuia de a se deplasa la biroul mediatorului , mi se pare cel putin bizar. Aveti dreptul de a solicita in scris explicatii mediatorului pentru a va lamuri sau a solicita reprogramarea medierii din initiative dumneavoastra. Orice nemultumire care credeti ca exceed profesiei de mediator , aveti dreptul de a o sesiza Consiliului de Mediere care are coppetenta legala de a verifica activitatea de mediere.Sper ca v-am putut fi de folos.
In principiu, data convenita de dumneavoastra impreuna cu mediatorul pentru desfasurarea sedintei la care a fost invitat vecinul ar fi trebui mentionata in contractul de pregatire a medierii pe care, presupun, l-ati semnat. S-a intamplat asa? Aceasta data, nu alta, trebuia comunicata si in invitatia adresata celui chemat la mediere.

Acum, raul este deja facut, din pacate. Puteti incerca doar sa il convingeti pe vecin sa mergeti impreuna la un alt mediator si sa faceti medierea, fara a mai trece prin etapa de premediere. Sau sa apelati la un alt mediator, suficient de abil pentru a avea sanse sa il convinga sa vina la mediere, explicandu-i situatia si faptul ca nu ati avut nicio vina, si sa reluati procedura...

Nu ar fi rau, daca aveti timp si energie, sa adresati o sesizare catre Consiliul de mediere, daca puteti proba cele de mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
rada0157 a scris:

O data acceptata medierea de catre parti obligatoriu se incheie mai intai contractual de mediere , care va fi semnat de cele doua parti si mediator apoi se incepe sedinta de mediere propriuzisa sau se poate stabili o alta data pentru mediere de comun acord.


mediator_comeaga a scris:

In principiu, data convenita de dumneavoastra impreuna cu mediatorul pentru desfasurarea sedintei la care a fost invitat vecinul ar fi trebui mentionata in contractul de pregatire a medierii pe care, presupun, l-ati semnat.


Nu, din pacate nu am semnat nici un contract. Sincer, nici nu am stiut de asta, nu am mai avut astfel de probleme. Am doar o chitanta prin care am achitat "intrarea" (asa s-a exprimat mediatorul). Aceasta ar fi trebuit sa fie prima sedinta, probabil premedierea.
Mie mi-a spus data doar cind am fost la el si a acceptat cazul. Numai pe vecin l-a instiintat prin scrisoare, eu nu am nimic scris.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
ContSters287867, utilizator
in primul rand se pune intrebarea : cine a initiat procedura medierii? Dumneavoastra, partea adversa sau impreuna?
Acea chitanta cu " taxa de intrare" are ceva specificat la rubrica imediat urmatoare celei cu suma de bani?
1 Prezentarea la mediator este o actiune voluntara.
2 Mediatorul are voie ( isi poate exercita profesia dupa un plan stabilit de el) sa efectueze si sedinte (sesiuni) comune, cat si sesiuni separate. In cazul dumneavoastra poate dorea sa vada efectiv cat de acut este conflictul, si daca poate initia procedura medierii.
3.Majoritatea mediatorilor, odata cu trimiterea invitatiilor la sedinta privind avantajele medierii trimit si un formular de acceptare prin care partea invitata va stipula exact acceptarea, acceptarea cu modificarea datei, orei sau a locului desfasurarii medierii sau neacceptare a invitatiei.
4. exista si posibilitatea ca acel mediator sa-si fi incurcat agenda de lucru- caz mai putin probabil
Mediatorul nu poate incasa bani fara sa elibereze o factura + chitanta care sa aiba la baza un contract. Va fi sanctionat de ANAF. Mergeti la mediatorul respectiv si solicitati-i contractul. Dupa ce il obtineti informati-ne.
Va sfatuiesc sa alegeti alt mediator.

Alte discuții în legătură

Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de pregatire a medierii - invitatie parte ContSters277797 ContSters277797 Am contactat un mediator si am incheiat un contract de premediere cu acesta. Am convenit asupra datei intalnirii, acesta urmand sa instiinteze cealalta parte. ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)