Sotia mea a demisionat inainte cu citeva zile sa aafle ca este insarcinata. Intre timp nu a mai lucrat. Experienta pofesionala este mai mare de un an, dar nu inainte cu un an inainte de nastere.
Sarcina este in 8 luni.
Eu lucrez la acelasi loc de munca de aproape 2 ani. De la inceputul anului sotia este luata in intretinere.
Ce drepturi pot obtine eu ca tata pentru cresterea copilului?
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnziatia aferenta.
2. - Dar pentru ca mama copilului nu are serviciu si poate sta acasa cu copilul, si pentru a abeneficia de mai multi bani, dvs. puteti solicita direct stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica veti lucra in continuare si veti primi salariu iar statul va mai da 500 lei lunar.
3. Deoarece mama nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) dvs. puteti solicita CCC sau stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
4. Indiferent pentru ce varianta optati mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare.
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnziatia aferenta.
Va multumesc pentru raspuns, am totusi o nelamurire la punctul 1. Ce inseamna aceasta indemnizatie pe linga CCC?
OUG nr.111/2010:
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Indemnizatie ccc
eu1983
Buna ziua ,
Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)