avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie si concediu pentru cresterea copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie si concediu pentru cresterea copilului pentru tatal acestuia

Buna ziua,

sunt freelancer si lucrez online cu diferite companii straine. Nu am PFA ( nu au nevoie ), nici nu am mai platit la stat de vre-o 3 ani ( trebuia sa platesc un minim 8 luni din urma si am renuntat la idee).

Sunt gravida, iar sotul meu este angajat la o firma de aproape 10 ani. Are el dreptul sa intre in concediu paternal si sa primeasca 85% din salar timp de un an?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 15 Septembrie 2014
1. - Se numeste tot concediu crestere copil (CCC) indiferent ca este luat de mama sau de tatal copilului.
- Concediul paternal este altceva.

2. - Plata contributiilor si impozitelor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.
- Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Aceleasi conditii sunt pentru ambii parinti ai copilului.

3. Oricare din parinti poate intra in CCC.

4. Cautati si cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
multumesc frumos pentru raspuns.

Deci, nu conteaza daca eu ca mama nu mai lucrez pentru statul roman de 3 ani ( aduc doar bani in tara unde ii cheltui, fara sa parasesc tara ), tatal va putea beneficia de un an de concediu de crestere copil.

Sper ca am inteles corect.

Ma voi uita si peste OUG 111/2010.

Multumesc.
1. Daca tatal indeplineste conditiile nu conteaza ce statut aveti dvs.

2. - Tatal poate beneficia de CCC in doua variante: pana implineste copilul 1 an sau pana implineste copilul 2 ani.
- De asemenea poate beneficia direct (fara sa mai intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adica lucreaza in continuare si primeste salariu iar statul ii mai da 500 lei lunar).

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului 2012 cool123 cool123 buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in 2012 ? se pot cumula contractele de munca in cazul in care sunt doua, de exemplu? ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)