avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Ce sanse am sa-mi recuperez banii de la o clinica ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Ce sanse am sa-mi recuperez banii de la o clinica stomatologica?

Costuri enorme, lucrari dentare de proasta calitate, am achitat ffff multi bani fara o evaluare prealabila sau un deviz facut inainte de a achita 1100 E, suma reprezentind numai 1/2 din pret pe 2 proteze dentare din acrilat, una oarecum fixata (asa ar trebui sa stea) pe o bara de metal ce se numeste bara calareti ce sta pe 2 implanturi facute mult inainte. Am avut mare incredere in aceasta clinica, acum sunt dezamagita total, m-am simtit manipulata pt. ca eram un om disperat care isi dorea inlocuirea protezelor vechi cu altele noi si nu mi s-a explicat cam cit m-ar costa. Intrebam de fiecare data si cind mi s-a adus la cunostinta suma respectiva, am fost atentionata ca mi s-a facut oarecum o favoare ca de fapt suma era de doua ori mai mare. Implanturile mi-au fost facute tot de aceasta clinica dar de medic specializat in asemenea operatii si am fost foarte multumita. Acum alt medic s-a ocupat de protezare dar e mai rau ca si cu lucrarea veche iar costurile nici macar nu se justifica, sunt costuri fantasmagorice. Stomatologul nu mi-a explicat ce-mi va face, costul mi l-a spus cu citeva zile inainte de lucrarea finala, am amutit. Nu vreau ca lucrurile sa ramina asa, dar ce pot face oare in tara asta unde totul e pe bani ffff multi, in majoritatea cazurilor nejustificate aceste costuri enorme. Cum sa demonstrez o realitate crunta eu singura in fata unor medici care se apara reciproc cu toate ca mai sunt unii din breasla lor, impotriva acestor practici injuste?X-(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca să puteți lua o hotărâre va trebui cel putin :
1) să studiati foarte atent conditiile din Contractul/Fisa ce vi s-a întocmit la începutul lucrării dentare cu acea firmă si a fost retinută de firmă (bănuind că si dvs. vi s-a completat asa ceva);
2) să fi solicitat si primit de fiecare dată o
chitantă si să le aveti în prezent ;
3) atenție la continutul chitantelor ;
4) o posibilă Plângere la ANPC : nu are prea multe posibilități dar merită încercat;
5) Colegiul Medicilor Dentisti din România, se mai spune că : ”corb la corb . . .”

Concluzionând : fără dovezi indubitabile vă veți ”răfui doar cu morile de vânt”.Specificul respectivelor cabinete în privinta posibilitătii dovezilor favorabile clientului este conceput de asa natură, încât oferă cam zero posibilități.Desigur, am putea continua cu o expertiză a lucrării, coponentei calitative materialului si respectivei lucrări etc etc dar statul nostru nu e interesat de buzunarul bietului cetătean, totul se va face în instanta si pe banii persoanei vătămate.
Nu mi s-a facut/nu mi s-a dat nici un contract sau o fisa si aici e o problema, inseamna ca asta au si urmarit, sa o completeze ei fara ca sa mi se spuna. Dar in ziua in care mi-au terminat lucrarea asta proasta, mi-au spus sa semnez un asa zis protocol, instructiuni de ingrijire a lucrarii si ca sunt de acord sa le respect. Am semnat fara sa citesc in intregime pt. ca trebuia sa plec la gara, era scris de mina de catre medic, pe o coala de hirtie si-atit. Medicul a incalcat dreptul meu de pacient de a fi informat inainte, de a mi se aduce la cunostinta costul si materialele folosite. Nu a respectat codul deontologic de medic, nu a reusit sa execute lucrarea dentara la standardele clinicii de excelenta care rezulta din reclamele pe care si le fac, nu stiu laboratorul/tehnicianul dentar care a lucrat cu medicul pentru ca nu am stiut sa cer si nici nu mi s-a spus de vreun contract cu laboratorul/ tehnicianul respectiv sau vreun alt act incheiat intre ei in care sa fie stipulat costul lucrarii, materialele folosite, etc. Clinica nu , este pentru oameni in virsta care au nevoie de proteze ci numai de implanturi si lucrari de ceramica facute cu aparatura moderna unde tehnicianul nu-si mai bate capul decit la mici finisaje, cred eu. Dar daca nu sunt specialisti in protezare, cu toata aparatura lor, de ce sa jecmaneasca pacientul credul in performantele lor??? Nu-i pot refuza pe amaritii care tot spera ca actul medical sa fie corect? Statul a incurajat toata debandada asta si in privat pentru ca le da posibilitatea sa-si bata joc de cetateni numai ca sa le ia taxe si impozite cit mai mari, datorita pacientilor care platesc sume fabuloase pe niste lucrari dentare facute la norma. Inteleg si sunt de acord ca unele proceduri sunt mai greoaie, in functie de pacient, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa i se prezinte pacientului planul de executie a lucrarii dentare, devizul in care sa fie trecute costurile si materialele folosite. Cred ca ar fi foarte important pentru pacient sa i se dea posibilitatea de a solicita laboratorului un certificat de conformitate pentru lucrările dentare realizate. Am certitudinea ca, constiinta medicului se reactiveaza numai in functie de cistigurile banesti, nu si de reusita actului medical. E ca si cum pacientul trebuie sa fie policalificat ca sa nu poata fi pacalit, injosit, umilit de catre unii medici. Majoritatea dintre noi traieste in continuare dezamagiri, incertitudini, umilinte pentru ca nu am furat, nu am inselat, ne-am respectat semenii, ne-am umilit chiar daca drepturile ne-au fost incalcate, ne-am risipit sperantele, ne-am lasat copiii sa mearga pe meleaguri straine ca sa poata supravietui. Suntem o colonie unde sclavia este in plina dezvoltare, unde bogatii ii calca cu bocancii lor de aur si diamante pe cei ce cu greu inca mai supravietuiesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
kindness, utilizator
Pentru a recupera o parte ori integral suma achitata trebuia ca lucrarile executate de medic sa nu fie in concordanta cu planul de tratament si protezare (cel cere contine si devizul lucrarilor), ori din cate am inteles nu este vorba de malpraxis ci doar de nemultumirea datorata sumei solicitate pentru lucrari.
Primul lucru care trebuie facut cand se merge la stomatolog, este ca la consultatia initiala sa se evalueze osul crestelor edentate, starea gingiilor si a dintilor ramasi, urmand a se face mai apoi si radiografia panoramica (50 lei radiografia panoramica digitala).
Dupa ce se evalueaza rezultatul radiografiei se poate face planul de tratament si protezare.
Avand in vedere costurile mentionate de catre dvs. pentru protezare, daca iau in calcul ca o coroana de acrilat, total fizionomica, costa intre 150-200 lei, costul total ar trebui sa fie in jur de 1500 euro, in cazul in care au fost protezate ambele arcade total.
Chiar daca veti face plangere la ANPC avand ca si obiect nemultumirea datorata costurilor ari, nu cred ca ea va fi solutionata la modul pozitiv, intrucat medicul se va apara spunand ca preturile sunt afisate si ca era de datoria dvs. ca sa va informati, dar daca sunteti nemultumita de calitatea lucrarii sau nu va puteti folosi de ea, atunci este posibil sa se lase cu amenda. Fireste ca va trebui sa aduceti probe in sustinerea reclamatiei dvs. Intrucat nu aveti nici o dovada scrisa a faptului ca lucrarea este facuta la clinica respectiva, exista posibilitatea ca sa mergeti la alt cabinet/clinica unde sa vi se constate calitatea lucrarii si daca este functionala. Acest deviz poate constitui o proba atat pentru ANPC, dar si pentru instanta daca veti ajunge aici.
La Colegiul Medicilor puteti sa faceti sesizare numai in cazul in care exista suspiciunea de tratament incorect ori neglijent aplicat de medic pacientului.

1. Proteza totala de sus e simpla si mobila, nu e fixata pe implanturi, este executata din acrilat dur iar dintii NU sunt din material ceramic;
2. Proteza totala de jos e fixata pe implanturi (nereusita proteza si nereusit acel mecanism peste implanturile pe care deja le aveam, deci nu mi-a facut nici aditie de os nici vreun implant nou nu mi-a pus, mi-a schimbat intr-adevar acel mecanism cu un altul al carui pret nu poate fi o avere ca nu-i nici aur si nici platina).
3. suma ceruta pentru pct.1+pct. 2 = 2500 E
Concluzia: nu este un raport echitabil pret/calitate.
Aceasta lucrare dentara nu justifica pretul fff mare, cit ar fi clinica de luxoasa, pacientul este interesat de rezultatul actului medical si nu de luxul clinicii.
Nu mi s-a adus la cunostinta de catre medic, ce implica aceste costuri (spuse la penultima consultatie) pt. ca daca mi-ar fi prezentat vreun plan al lucrarii dentare+deviz cu materiale, atunci as fi renuntat. Dar ca sa intelegeti si mai bine lipsa de conduita deontologica a medicului, mi-a spus ca m-ar costa undeva la 4000 E aceeasi lucrare dentara pe care v-am descris-o dar mi-a facut un discount si mi-o face la numai 2500 E. Asta strategie de marketing, adica manipulare pe fata. Pacientul are obligatia de a plati, medicul mai are vreo obligatie oare? Dvs. ce spuneti??
Precizez ca aveam o tomografie dentara facuta tot la dinsii, tot in urma unei consultatii cu citeva luni in urma, dar la un alt medic, coleg de clinica cu cel de-acum care s-a ocupat de protetica. Tomografia era deja in fisierele computerelor dinsilor. Si au programe foarte performante in 3D, iar implanturile mi-au fost puse tot de aceasta clinica acum cinci ani dar de un alt medic care e specialist in implanturi. Partea de protetica lasa de dorit. Cred ca ar trebui sa renunte la asa ceva si sa se ocupe de ceea ce stiu mai bine, implanturi si lucrari de ceramica dar...banul dicteaza.


...iar citatul acesta este mai mult decit potrivit pentru ceea ce traiesc acum............Cand viata te pune la pamant, ridica-te incet, zambeste si spune-i foarte politicos: "Lovesti ca o zdreanta"
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
kindness, utilizator
Imi pare sincer rau pentru situatia in care va aflati. Acum am inteles ca de fapt in afara de costurile intradevar exorbitante, va nemultumeste lucrarea montata pe arcada de jos. Daca nu ati fi avut implanturi si puneati o simpla proteza mobila, avand in vedere acrilatul (cel mai ieftin material folosit in protetica) trebuia sa achitati: 32 dinti x 150 lei = 4800 lei...de aici pana la 2500 de euro banuiesc ca platiti doar faptul ca ati fost la o anume clinica.
In cazul protezei de jos, cea care foloseste pentru ancorare bari cu calareti, costul ar fi de aproximativ 500 de euro. Trebuie sa stiti ca se folosesc si aliaje de aur in protezare dar numai la proteza telescopata pe implant.

Revenind la lucrarea montata pe implanturi, ce anume va deranjeaza? In functie de raspunsul dvs. aflam daca o plangere la Colegiul medicilor are fundament.

Alte discuții în legătură

Lucrare dentara gresita florinn86 florinn86 Buna seara. Totul a inceput acum 2 luni , am strans ceva banuti si am zis sa ma duc la dentist sa-mi pun maselele . Am avut nevoie de 2 lucrari dentare ( punti ... (vezi toată discuția)
Conflict cu medic stomatolog nelush nelush In Martie 2007 am inceput anumite lucrari stomatologice, printre care si efectuarea unei proteze dentare. Am achitat 1500 ron impartiti dupa fiecare sedinta de ... (vezi toată discuția)
Model contract crinarav crinarav buna ziua, m-ar interesa un model de contract de colaborare sau prestarii servicii stomatologice. va multumesc. (vezi toată discuția)