Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006 aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 85. - Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
b) lucratorul desemnat;
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
-art. 89. - (1) Instruirea introductiv-generala se va finaliza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste.
(2) Rezultatul verificarii va fi consemnat in fisa de instruire.
Instruirea introductiv generala se efectueaza in baza materialului de instruire aprobat de catre angajator – legislatie de securitate si sanatate in munca, consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca, riscuri specifice de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii, masuri generale, la nivelul unitatii pentru acordare prim ajutor, stingere incendii, evacuare personal.
Materialul de instruire, in forma scrisa si dupa caz si in forma electronica este cel intocmit de catre angajator/ lucrator desemnat/ serviciu intern de prevenire si protectie/ serviciu extern de prevenire si protectie, material aflat la lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie, din cadrul firmei/ serviciul intern de prevenire si protectie. Materialul se aproba de catre angajator si este disponibil lucratorilor care urmeaza a fi instruiti.
La sfarsitul instruirii se da celui instruit un test scris sau dupa caz, in fata unui calculator, cu intrebari din materialele de instruire prelucrate, se noteaza textul si se arhiveaza, respectiv in cazul testarii pe calculator (exista teste numerotate), se nominalizeaza testul si se inscrie nota, intr-un document scris, care se arhiveaza.
Testul este disponibil la cererea organelor abilitate.
Instruirea introductiv generala se semneaza pe prima pagina, de catre cel care a efectuat instruirea, nominalizat prin decizia scrisa a angajatorului.
Pentru verificarea instruirii introductiv generale (verificarea notarii testului), semneaza pe test, dar si in fisa individuala de instruire, pe prima pagina, dupa caz, seful serviciului intern de prevenire si protectie numit prin decizia scrisa a angajatorului/ angajatorul sau alta persoana cu functie de conducere din cadrul firmei, desemnat de catre angajator, prin decizie scrisa.
In cazul serviciului extern de prevenire si protectie semneaza la instruire cel care a efectuat instruirea, la verificare - seful serviciului extern de prevenire si protectie sau o persoana (de preferat) desemnata de catre angajator prin decizie scrisa sa tina legatura cu serviciul extern de prevenire si protectie.
In fisa individula de instruire ssm exista rubrica REZULTATELE TESTARILOR.
Aici se consemneaza rezultatul testarii dupa instruirea introductiv generala: data, material examinat (test instruire introductiv generala), calificativ, examinator.
Nu este o greseala daca cel care a instruit/ a verificat instruirea introductiv generala semneaza impreuna.
Un model de completare fisa individuala de instruire ssm gasiti aici:
magazin.avocatnet.ro/doc/det...