avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Servicii SSM si PSI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Servicii SSM si PSI

Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si PSI. La instruirea periodica poate sa semneze la rubrica " Care a instruit"- serviciul nostru extern, noi nu avem in unitate pe nimeni pregatit in acest domeniu?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:57, 7 Iunie 2023
Buna ziua!
Nu se poate, cel putin pe partea de SSM. Aceasta instruire se face de catre Conducatorul locului de munca ( director, sef serviciu, sef birou, etc.) si nu trebuie sa aiba pregatire SSM pentru a face asta.

SECŢIUNEA a 4-a- H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
Instruirea periodică
ART. 95
Instruirea periodică se face tuturor lucrătorilor prevăzuţi la art. 83 şi are drept scop reîmprospătarea şi actualizarea cunoştinţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
ART. 96
(1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.
(2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de către şeful ierarhic al celui care efectuează instruirea şi prin sondaj de către angajator/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciile externe de prevenire şi protecţie, care vor semna fişele de instruire ale lucrătorilor, confirmând astfel că instruirea a fost făcută corespunzător.
(5) Instruirea periodică se va completa în mod obligatoriu şi cu demonstraţii practice.
ART. 97
Instruirea periodică se va efectua pe baza tematicilor întocmite de către angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie şi aprobate de către angajator, care vor fi păstrate la persoana care efectuează instruirea.

ART. 98
Instruirea periodică se face suplimentar celei programate în următoarele cazuri:
a) când un lucrător a lipsit peste 30 de zile lucrătoare;
b) când au apărut modificări ale prevederilor de securitate şi sănătate în muncă privind activităţi specifice ale locului de muncă şi/sau postului de lucru sau ale instrucţiunilor proprii, inclusiv datorită evoluţiei riscurilor sau apariţiei de noi riscuri în unitate;
c) la reluarea activităţii după accident de muncă;
d) la executarea unor lucrări speciale;
e) la introducerea unui echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
g) la introducerea oricărei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
ART. 99
Durata instruirii periodice prevăzute la art. 98 se stabileşte de către angajator, împreună cu:
a) conducătorul locului de muncă respectiv; sau
b) lucrătorul desemnat; sau
c) serviciul intern de prevenire şi protecţie; sau
d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
ART. 100
Instruirea periodică prevăzută la art. 98 se va efectua pe baza tematicilor întocmite de către angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie şi aprobate de către angajator, care vor fi păstrate la persoana care efectuează instruirea.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
Conducatorii locurilor de munca sunt prevazuti in organigrama firmei si se desemneaza prin decizia interna, scrisa, a angajatorului.
Conducatorii locurilor de munca, daca angajatorul considera necesar (altfel zis daca este constient de riscurile profesionale existente in cadrul firmei sale) pot fi trimisi sa urmeze pe cheltuiala firmei un curs de perfectionare in domeniul ssm de minim 40 de ore.
SEPP poate intocmi materiale de instruire in domeniul ssm si respectiv psi-su dar nu poate efectua legal decat instruirea introductiv generala.
Buna ziua!

Conducatorii locurilor de munca (ex: director, Inginer Sef, Sef Serviciu) pot delega responsabilitatea instruirii periodice SSM catre anumiti lucratori (care nu au pozitie de conducere) prin introducerea acestei responsbailitati in Fisa Postului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este in spiritul legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am urmatoarea situatie. lucrez la o firma in domeniul ... Norbert666 Norbert666 Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Lucrez la o firma in domeniul automatizari unde se lucreaza pe 3 schimburi, precizez ca sunt sef de schimb. Am in ... (vezi toată discuția)
Dispozitie privind instruirea periodica marcelandrei19 marcelandrei19 De curand am fost informat pe e-mail-ul de serviciu ca s-a emis o \\"Dispozitie...\\" si sunt responsabil cu instructajul periodic pentru colegii de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua spuneti mi, va rog, cine trebuie sa completeze in fisele ... lumifatu lumifatu Buna ziua Spuneti mi, va rog, cine trebuie sa completeze in fisele de SSM si PSI? Este un angajat anume, trebuie sa aiba pregatire in acest sens? Multumesc! (vezi toată discuția)