De curand am fost informat pe e-mail-ul de serviciu ca s-a emis o "Dispozitie..." si sunt responsabil cu instructajul periodic pentru colegii de serviciu.
Intrebarea mea este urmatoarea: este in regula aceasta, in conditiile in care nu am niciun fel de curs pe linie de SSM sau PSI? Ma refer la cele de 40/80 de ore.
Va intreb deoarece au fost ceva discutii in acest sens cu mai multi manageri HSE de la diferite firme/intreprinderi, iar parerile sunt impartite: unii sustin ca trebuie sa ai aceste cursuri efectuate, iar altii ca nu.
Va multumesc.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.20 (1) Desemnarea nominală a lucrătorului/ lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
-art.21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art.49
-art.49 al.(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic.
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit.B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la al.(1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la al.(1) lit. b).
-art.96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/ sau postului de lucru.
(2>1 ) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
-art. 97 Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea.
Daca indepliniti conditiile din paragrafele subliniate puteti fi nominalizat lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie.
Daca sunteti conducator al locului de munca aveti obligatia legala sa efectuati instruirea lucratorilor in domeniul ssm.
Servicii ssm si psi
Tatu M
Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)