avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Coordonator SSM de 40 de ore cu studii medii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Coordonator SSM de 40 de ore cu studii medii

Am terminat un curs de coordonator SSM de 40 de ore cu studii medii acum un an ,vreau sa ma angajez in accest domeniu dar nu stiu planul activitatii de incepere intr-o societate ,nu stiu cum sa fac si ce sa fac stiu teorie dar nu stiu practica?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:45, 24 Iulie 2014
Nivelul dvs. de pregatire nu va permite sa faceti prea multe. Cursul de 40 de ore va ajuta doar, pentru a putea fi nominalizat ca reprezentant al lucratorilor in cadrul CSSM (daca sunteti ales de catre lucratori) sau va da dreptul sa efectuati instruirea la locul de munca si instruirea periodica, daca sunteti nominalizat prin decizia scrisa a angajatorului, ca si conducator al locului de munca si prin fisa postului primiti atributii de serviciu in acest sens.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat
trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi
sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art.49.
-art.23 (1) Serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care
îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
-art.32 (1) Serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care
îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
-art.47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic,
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr.6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
Nu puteti fi nominalizat ca lucrator desemnat, deoarece nu indepliniti conditiile prevazute de art.47 lit.b) si art.49 lit.b)
Din acelasi motiv nu puteti face parte dintr-un serviciul intern/ serviciul extern de prevenire si protectie, ca lucrator cu atributii de prevenire si protectie, doar cu alte atributii, dupa caz (in functie de necesitatile serviciului respectiv, de exemplu - sofer, probagiu, laborant, etc., insa cu conditia de a avea calificarea ceruta pentru acest post.
Un prim pas inainte, in pregatirea dvs. in domeniul ssm, ar putea fi, sa studiati cu atentie legislatia din domeniu.
anamaria_b07 a scris:

Am terminat un curs de coordonator SSM de 40 de ore ........................ stiu teorie dar nu stiu practica?

Din pacate doar din termenul folosit de "coordonator SSM" rezulta ca nu cunoasteti nici teorie.
Coordonator in materie de securitate si sanatate este diferit de lucratorul desemnat si se refera la activitatea de securitate a muncii din cadrul santierelor temporare sau mobile, iar pregatirea acestora presupune alte conditii.
Program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore nu are statut de curs, este doar un program de pregatire ce poate fi organizat de orice societate pe cand cursurile sunt organizate doar de formatori profesionali autorizati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)
Serviciul intern de prevenire si protectie Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, lucrez in cadrul unei societati care are in total aproximativ 400 de angajati impartiti pe mai multe puncte de lucru (mai multe judete). In ... (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)