avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati de intarziere

o asociatie de proprietari nu a calculat conf.art.49 alin 1 din Legea 230/2007 un fond de majorari si penalitati de intirziere, nu are un proces verbal prin care sa spuna procentul si modul de calcul al acestor majorari .
In acesta situatie cum este corect sa repartizez cheltuielile cu penalitatile de intirziere facturate de furnizori intru-un dosar de expertiza ?


Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
marianasandu2000, utilizator
Indiferent dac a Asociatia are un sistem propriu de penalizari, penalizarile percepute de furnizori se calculeaza conform Legii 230/2007 . Penalitatile si majorarile se impart numai restantierilor in raport de cuantumul restantei fiecaruia.
Asociatiile de proprietari nu aplica majorari de intarziere ci numai penalizari.
Asa cum prevede art 49 din legea 230/2007, asociatia poate sa adopte un sistem propriu de penalizari. In cazul inexistentei acestuia, cei ce conduc acum asociatie trebuie sa adopte rapid un asemenea regulament pentru ca pe baza acestuia se poate lucra corect.
Avand in vedere ca discutam despre restante si penalizari fara existenta sistemului propriu de penalizari, de stabilirea penalizarilor in cadrul unei expertize, ceea ce inseamna ca discutam despre perioada trecuta si nu viitorea, va puteti folosi de prevederile HG 1588/2007:
Art. 25. -
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.

Asadar, repartizati penalizarile facturate de furnizori, proportional cu restantele fiecarul proprietar. Numai celor cu restante in cursul perioadei supuse expertizei.
Iar daca asociatia a avut bani in cont in casierie, iar conducerea asociatiei nu a facut la timp platile catre furnizori, tinand banii la ciorap, atunci sa plateasca cei ce au facut acest lucru: administrator, presedinte...., de la caz la caz.
multumesc pentru raspuns . Dar mai am o intrebare . Eu am din documentele puse la dispozitie urmatoarele sume : total restante asociatie si total apartament dat in judecata . Pentru apartamentul in cauza am defalcat cit reprezentau cotele de intretinere si cit penalitatile de intirziere dar pentru restul nu am datele necesare . Cum ma sfatuiti sa procedez in acest caz.?
Va puteti folosi de cifrele de care spuneti (restante asociatie si restante apartament dat in judecata) dar sa le aveti pentru fiecare luna in care furnizorul a calculat penalizari.
Penalizarile calculate de furnizor difera de la luna la luna pentru ca facturile neachitate au fost diferite de la luna la luna. Apoi in fiecare luna a fost un numar diferit de restantieri si cu sume restante diferite...
Asa ca, daca aveti documentele la dispozitie, incepeti sa calculati de la prima luna supusa expertizei, o singura luna, numai una si apoi luna de luna, in final stabilnd suma totala a penalizarilor aferente apartamentului dat in judecata.
De exemplu pentru mai 2012 (prima luna) furnizorul a aplicat pentru suma restanta de 4000 lei o penalizare de 0,15%/zi pentru 30 de zile rezultand 180 lei penalizare.
Aceasta penalizare trebuie suportata de toti restantierii care au generat-o. In evidenta asociatiei sa presupunem ca apartamentul actionat acum in instanta a avut o restanta de 300 lei iar diferenta de 3700 lei este restanta celorlalti proprieatri restantieri, aferenta acestei restante penalizate de furnizor.
Deducem ca omul nostru a avut restante de 7,5% din total (300 : 4000 x 100 = 7,5).
Respectam aceasta proportie si punem in sarcina apartamentului actionat in judecata, 7,5% din penalizarea facturata de furnizor, adica 13,50 lei (180 x 7,5% = 13,50 lei).
Intocmiti un tabel in excell, cu linii pentru fiecare luna, cu colaane pentru nr.ctr., suma restanta a apartamentului, suma restanta totala, stabilirea procentului (alt procent luna de luna), suma penalizarii aplicata de furnizor, suma din penalizare aferenta apartamentului dat in judecata.
E greu, dar in functie de cat de departe in timp mergeti cu expertiza, de cat de evidente sunt datele pe care le are asociatia (uneori te apuca durerea de cap daca s-au schimbat metodele...), poate ca intr-o zi sa inventariati, sa pregatiti dosarele in ordine pe masa de lucru si apoi poate reusiti sa intocmiti cate 3-6 luni intr-o zi de munca. Poate ajutat si de cineva care cunoste bine actele asociatie (administrator, presedinte, contabil, cenzor..) care sa va dicteze si sa mai explice din cand in cand, zic, poate ca intr-o saptamana sa parcurgeti 2 ani. Apoi va ia inca 2-3 zile sa le dati explicatii, sa raspundeti clar la obiectivelor stabilite de instanta, cu trimiteri la pagina, capitol...., pentru ca numai asa poate judecatorul sa inteleaga o expertiza.
Succes!
am facut exact cum ati descis dmv dar eu intreb altceva : in total restante sunt si sumele la penalitatile calculate anterior . in acest caz expertiza mea nu va fi contestata ca am calculat penalizari la penalizari ? asa cum a sugerat avocatul paratului la convocarea partilor ?

Alte discuții în legătură

Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere mihaela.m mihaela.m Buna ziua, Am si eu o intrebare. Pana in luna iulie 2010 o asociatie de proprietari nu a calculat penalitati la intretinere. In aceasta luna calculeaza ... (vezi toată discuția)