gigipopa a scris:
Normele metodolgice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
\"-art.57 (5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Atributiile CSSM (cele mentionate la art. 67) se preiau de catre responsabilul ssm daca nu este constituit CSSM.
In practica, responsabilul ssm intocmeste raportul respectiv si toate celelalte documente mentionate la art.70, 71, 72 (si daca este constituit CSSM, responsabilul ssm fiind secretarul comitetului
Cred ca aici se face o confuzie intre
reprezentantul lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM si
lucratorul desemnat pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie.
In art 5 lit. d) din legea 319/2006 este definit reprezentantul lucratorilor
d)
reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca;
In schimb in SECTIUNEA a 3-a a NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare sunt precizate modul si conditiile de desemnare, cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca etc. ale lucratorului desemnat SSM.
E adevarat ca in art 57 alin. (5) din NM se precizeaza ca atributiile CSSM-ului revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor dar eu consider ca ii revin acele atributii aplicabile.
As cum se precizeaza in NM angajatorul trebuie sa prezinte, comitetului de securitate si sanatate in munca un raport scris care va fi transmis apoi la ITM avizat de membrii comitetului de securitate si sanatate in munca. Cum avizarea nu se poate face decat intr-o sedinta a CSSM-ului tocmai ca pe marginea raportului sa se discute sa se faca propuneri etc. o astfel de prevedere eu o consider neaplicabila in cazul in care in unitate exista un reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul SSM.
In ce sedinta se poate prezenta raportul pentru avizare? Apoi este prevazuta ca avizarea sa se faca de membrii comitetului si nu doar de reprezentantii lucratorilor (membrii in CSSM).