Stiu ca pentru a beneficia de indemnizatie somaj, indemnizatorul trebuie sa aiba venituri mici sau sa nu detina teren agricol peste 2 HA.
Pornind de la aceste cunostiinte pe care le detin,am fost curios sa stiu daca o persoana care detine un nr.de stupi poate fii impiedicat sa obtina somaj?
Am fost la AJOFM sa spun situatia cu stupii,am intrebat care este maximul de stupi ptr.a putea beneficia de somaj,iar acestia mi-au zis ca nu stiu,totul depinde de veniturile de la finante.
Pana la urma care este situatia reala? Ce nu trebuie sa detina o persoana care vrea sa beneficieze de somaj,si daca are un nr.de stupi,poate sa nu beneficieze de somaj?
1. - Faptul ca aveti bunuri in propritate, pamant sau stupi nu va interzice sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Depinde numai daca obtineti venituri de pe urma lor.
2. Cand va inregistrati la Agentia de Somaj vi se cere si o adeverinta de la Fisc cu veniturile obtinute de pe pamantul sau stupii sau alte bunuri in folosinta sau in proprietate.
3. Daca foloasele obtinute le folositi numai pentru familia dvs. (adica nu apare la Fisc ca aveti venituri de pe urma lor) atunci nu este nici i problema in a beneficia de indemnizatie pentru somaj.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
6. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
7. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
8. Din textul de lege de mai sus reiese ca in timp ce benficiati de indemnizatie de somaj puteti obtine venituri mai mici de 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
Multumesc pentru raspuns.
Cam complicata e chestia asta. E vorba despre o persoana care are deja 50 stupi,inregistrat in registru agricol al primariei. Nu este PFA, II sau I.F.,a fost salariat,urmeaza sa fie dat in somaj. Pe langa munca pe care o avea,mai facea si apicultura,si mai vindea miere la diverse persoane cunoscute.
Acum ca urmeaza spre a fi somer,normal ca se cere si alte venituri,dar ce vina are el daca are 50 stupi si da la cunoscutii sai?
Este oare interzis sa primeasca somajul daca face asa ceva? Si oare scrie undeva cate kg de miere trebuie sa obtina un apicultor de la un stup,ca apoi fiscul sa inmulteasca nr.de kg/stup cu nr de 50 stupi pentru a se vedea daca depaseste suma de 500 lei?
Ca orice om,i s-a retinut din salariu bani pentru somaj,impozit,C.A.S.,etc,si doreste sa stie daca va avea probleme cu obtinerea somajului atat timp cat are stupii.