avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume

Buna seara,
Va rog, ajutati-ma cu un sfat... De la varsta de 4 ani am fost crescuta de fratele mamei mele naturale si de sotia acestuia, dar nu m-au infiat legal. Eu ii consider pe ei ca fiind parintii mei. Acum, la 26 de ani, as dori sa imi schimb numele de familie dupa cel al parintilor care m-au crescut. Credeti ca este un motiv intemeiat? Ar trebui sa mai aduc acte doveditoare?
Mentionez ca pe tatal natural nu l-am vazut decat odata, la varsta de 14 ani.
Va multumesc tuturor celor care ma veti ajuta cu un raspuns!
Elena
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 09:47, 22 Aprilie 2009
In opinia mea, in situatia dvs. se aplica prevederile OG nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, actualizata:
Art. 4. - (1) Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
Deci trebuie justificari si acte doveditoare.
Competenta de rezolvare conform art.6 din aceeasi OG 41/2003:
Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.
Va multumesc pentru raspuns!
Imi puteti spune, ca exemplu, ce acte doveditoare as putea aduce? Sa dovedesc ca tatal care m-a crescut si mama mea naturala sunt frati? Sau sa aduc dovezi ca cei carora vreau sa le preiau numele m-au crescut? Ar fi suficienta o declaratie a tatalui care m-a crescut?
Sa aveti o zi cat mai buna!
Declaratia celui care v-a crescut este un act doveditor dar nu consider ca este suficient.
Avand in vedere ca este o cale administrativa de schimbare a numelui, este cel mai indicat sa cereti serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor in a carui raza teritoriala aveti domiciliul sa va puna in vedere ce acte doveditoare trebuie sa prezentati.Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui toradora toradora am crescut intr-o casa de copii si as dori sa-mi schimb numele de familie pentru ca adeseori sunt marginalizata pentru ca ma cheama ... deci sunt de etnie ... (vezi toată discuția)
Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Se poate trece minorul pe numele mamei? ellielle ellielle buna seara, as avea si eu o intrebare. se mai poate trece copilul (3 ani) pe numele meu, el acum avand numele tatalui? noi nu am fost casatoriti, dar dupa ce ... (vezi toată discuția)