avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Intrucit starea mea de sanatate s-a agravat si cu diagnosticul meu pot primi pensie de invaliditate, in prezent sint salariat si ma apropii de 90 zile concediu medical am unele nelamuriri. Conform Legea Nr.37 din 08.03.2013 Articolul 73 Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare. Eu ma incadrez la 49-53 ani dar stagiul meu de cotizare realizat e 20 de ani insumind si anii de facultate, in lege e prevazut 23 ani de cotizare. Voi putea primi pensie de invaliditate si cum se calculeaza?Perioada de 1 an ajutor de somaj se calculeaza ca vechime?Va rog un raspuns! Multumesc anticcipat!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:48, 17 Februarie 2014
Pensia de invaliditate nu mai e conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
Veti primi pensie de invaliditate daca medicul expert al sigurarilor sociale decide incadrarea dvs intr-un grad de invaliditate.
Diferenta consta in faptul ca nu vi se mai acorda stagiu potential.( pt. ca nu aveti 23 ani stagiu de cotizare)
Art. 73 care impunea un anumit stagiu de cotizare pt primirea unei pensii de invaliditate)pe care il amintiti a fost declarat neconstitutional.
Perioada de somaj constituie stagiu de cotizare in vederea stabilirii pensiei.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? Iustina12 Iustina12 Buna ziua, Am 45,5 ani, vechime in munca 18 ani + perioada somaj 4 ani (22 ani total), as dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de inavaliditate, si cum ... (vezi toată discuția)
Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare? aureliamoldovan aureliamoldovan As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt ... (vezi toată discuția)