Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat si am aflat ca fiind insarcinata am dreptul de a fi asigurata medical pe perioada sarcinii si 6 saptamani dupa .Insa cei de la casa de asigurari imi spun ca pt a beneficia de acest lucru trebuie sa platesc cotizatia pe 6 luni .Medicul ginecolog mi-a confirmat acelasi lucru ca sunt asigurata pe perioada sarcinii si inca 6 sapt dupa.Si nu stiu care e varianta corecta.Va rog foarte mult lamuriti-ma .Va multumesc.
Trebuie sa mergeti la casa de sanatate pentru a obtine adeverinta de asigurat. Puteti verifica pe siteul casei ce documente va sunt necesare.
Legea nr. 95/2006:
ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
... f) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara. ...
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fara plata contributiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinta de asigurat fara plata contributiei eliberat de casa de asigurari de sanatate, care atesta aceasta calitate in urma prezentarii la casa de asigurari a documentelor care dovedesc ca se incadreaza in prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, dupa caz, in urma prezentarii, de catre persoana interesata, la casa de asigurari, a documentelor care dovedesc mentinerea conditiilor de incadrare in categoria asiguratilor fara plata contributiei, in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui CNAS.
Ordinul 617/2007:
ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
... h) pentru femeile însãrcinate sau lãuze: act de identitate, adeverinţã medicalã, certificat de naştere al copilului - pentru lãuze, precum şi declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri sau documente justificative cã realizeazã venituri lunare sub salariul de bazã minim brut pe ţarã; ...
(2) Asiguratul are obligaţia de a anunţa în termen de 15 zile calendaristice medicul de familie şi CAS despre orice schimbare care poate conduce la modificarea condiţiilor de dobândire a calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei.
(3) În condiţiile în care persoanele beneficiare ale documentului prevãzut la alin. (1) nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile în baza cãrora au beneficiat de asigurarea socialã de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse, valabilitatea documentului prevãzut înceteazã de drept de la acea datã.
(3^1) Persoanele încadrate la alin. (1) lit. b), c), d), e), f), g), h), m) şi o) beneficiazã de adeverinţa de asigurat, eliberatã de CAS pe baza documentelor prevãzute la categoria din care fac parte, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) nu figureazã în baza de date a CAS, precum şi în baza de date transmisã de ANAF în baza protocolului încheiat cu CNAS, cu venituri impozabile pentru care au obligaţia plãţii contribuţiei. În situaţia în care se constatã cã realizeazã astfel de venituri, pentru care plãtesc contribuţia curentã sau nu realizeazã venituri la data verificãrii, se elibereazã adeverinţa de asigurat;
b) în cazul în care persoanele solicitante realizeazã venituri, pentru care nu au început plata contribuţiei, nu se elibereazã adeverinţa de asigurat pânã ce acestea nu încep sã plãteascã contribuţia curentã.
ART. 21
Documentul prevãzut la art. 20 alin. (1) se elibereazã cu respectarea modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi are urmãtoarea perioadã de valabilitate:
... c) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. c), e), f), g), h), l) şi o) adeverinţa este valabilã un an de la data emiterii;....
am inteles ......insa am discutat si cu medicul si mi-a spus ca exista si posibilitatea ca cei de la casa de asigurari sa imi dea acea adeverinta sau nu.........pt ca nici medicul nu intelege pe ce criterii aleg ei.......si atunci?
Cei de la casa de sanatate nu va eliberereaza niciun fel de adeverinta daca nu platiti contributia. Acest lucru nu reprezinta nicio problema pentru dumneavoastra pentru ca fiind insarcinata statul va ofera asistenta medicala gratuita pe toata perioada sarcinii plus 6 saptamani dupa ce nasteti. Nimeni nu va cere sa dovediti calitatea de asigurat (spital, medic de familie) deci nu aveti nevoie de adeverinta. Beneficiati gratuit de monitorizarea sarcini de catre medicul de familie, medic ginecolog, analize, medicamente (daca este cazul), nasterea intr-un spital de stat, spitalizare dupa nastere la fel ca orice gravida angajata. Nu veti beneficia de concediu medical post/prenatal sau concediu crestere copil.
Daca vreti sa aveti asigurare medicala trebuie sa platiti 5.5% pe salariul minim pe economie la CJAS, acum fiind insarcinata si beneficiind gratuit nu are rost sa platiti acesti bani, va puteti asigura medical dupa cele 6 sapt dupa nastere. O alta solutie sa nu platiti acesti bani este ca sotul sa va treaca ca si coasigurat ( asta daca dansul lucreaza).
Sper ca aceste informatii v-au fost de ajutor si pe inteles.
Sarcina usoara!
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
2. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...