avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetarea disciplinara prealabila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetarea disciplinara prealabila

1.In ce conditii trebuie sa accept prezenta aparatorului in cadrul cercetarii disciplinare prealabile? 2.Va rog sa specificati si ce documente trebuie eventual sa imi prezinte pentru a demonstra calitatea sa de aparator ales. Daca nu este prezent aparatorul la data si ora pentru la s-a facut convocarea pentru cercetarea disciplinara prealabila, este posibil ca salariatul sa depuna in nume propriu o cerere prin care solicita un alt termen pentru a fi asisitat de avocat, desi a avut la dispozitie 5 zile pentru aceasta cerere???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 19 Februarie 2014
1.In ce conditii trebuie sa accept prezenta aparatorului in cadrul cercetarii disciplinare prealabile?
In conditiile in care prezinta o imputernicire din partea salariatului cercetata disciplinar.

2.Va rog sa specificati si ce documente trebuie eventual sa imi prezinte pentru a demonstra calitatea sa de aparator ales.

Imputernicire avocatiala, daca este avocat sau delegatie din partea sindicatului.

3. Daca nu este prezent aparatorul la data si ora pentru la s-a facut convocarea pentru cercetarea disciplinara prealabila, este posibil ca salariatul sa depuna in nume propriu o cerere prin care solicita un alt termen pentru a fi asisitat de avocat, desi a avut la dispozitie 5 zile pentru aceasta cerere???

Procedura cercetarii disciplinare trebuie sa fie prevazuta in reg.intern al angajatorului.
Dreptul salariatului de a fi asistat in aceasta faza este reglementat de art. 251 C.Muncii
continutul acestuia fiind:
Art. 251. [cercetarea disciplinara]
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Cat despre aparator, acesta ar trebui sa aibe o imputernicire.
Multumesc pentru informatii.Ideea era ca la data in care a fost stabilita audierea conform convocarii pe care salariatul a primit-o fara a cere o data ulterioara, s-a prezentat salariatul motivand ca doreste sa fie asistat de avocat, dar fara ca avocatul sa fie prezent, fara sa faca dovada ca si-a angajat un aparator.Angajatul a facut numai o cerere in nume propriu prin care solicita un nou termen pt audiere, motivand ca doreste sa fie asistat de aparator.Mentionez ca a adus la cunostinta acea cerere numai la data si ora la care era stabilita audierea.In ROI nu sunt reglementate detaliat procedurile privind Cercetarea disciplinara prealabila.
Va multumesc!
In acest sens, angajatorul putea sa ia sau nu in considerare solicitarea angajatului in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara cata8 cata8 Daca un salariat lipseste 3 zile de la locul de munca se face cercetarea disciplinara, prin convocator. Mai este necesara convocarea acestuia daca se stie ca ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim, absente nemotivate mroby mroby Buna ziua, As dorii sa va intreb in ce conditii se poate desface un CIM pentru absentele nemotivate ale salariatului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Preaviz Elena714 Elena714 În cazul în care salariatul are deja 90 de zile lucrătoare, respectiv își dă demisia și nu poate sta perioada de preaviz. Care sunt consecințele ... (vezi toată discuția)