avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Nelamurire: incompatibil sau nu?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Nelamurire: incompatibil sau nu?

Am o nelamurire in privinta regimului incompatibilitatilor in cazul unui functionar public (secretar comuna): un grup de initiativa constituit la nivelul unei comunitati de romi solicita secretarului sa faca parte din echipa manageriala, in vederea coordonarii echipei proiectului cu finantare europeana.

Este sau nu incompatibila aceasta situatie?
Va multumesc :)!
Cel mai recent răspuns: Madamar1007 , utilizator 20:11, 19 Februarie 2014
Potrivit Legii nr.161/2003:
Art. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.

(2.1) Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care:
a) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte interesele statului în legătură cu activităţile desfăşurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, în condiţiile rezultate din actele normative în vigoare;
b) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare;
c) exercită un mandat de reprezentare, pe baza desemnării de către o autoritate sau instituţie publică, în condiţiile expres prevăzute de actele normative în vigoare.

(2.2) Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcţionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, cu excepţia funcţionarilor publici care exercită atribuţii ca auditor sau atribuţii de control asupra activităţii derulate în cadrul acesteia şi a funcţionarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfăşurată în cadrul respectivei echipe generează o situaţie de conflict de interese cu funcţia publică pe care o ocupă.

(3) Funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultantă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici.

(4) Funcţionarii publici nu pot fi mandatari ai unor persoane în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia publică pe care o exercită.

(5) În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. b), la încheierea mandatului demnitarului, funcţionarul public este reîncadrat în funcţia publică deţinută sau într-o funcţie similară.

Un functionar public poate fi membru al unui ONG.
Freelis, multumesc mult pentru intarirea sentimentului increderii. :)
Am incercat o conversatie cu ANI in acest sens dimineata, dar ei nu sunt siguri ca in calitate secretar nu m-as afla vreodata in conflict de interese cu functia detinuta in cadrul proiectului...
Avind in vedere ca proiectul se scrie acum, in ce masura as putea preveni o astfel de situatie, prin inscrierea in fisa postului a unor atributii care sa nu aduca cu sine situatia de conflict de interese?
Multumesc inca o data! :)
Ar trebui cuprinse atributii care nu au legatura cu cea de secretar.
Multumesc mult :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionarii publici au voie sa fie asociati unici/administratori intr-un srl? Bogdanvmdev Bogdanvmdev Buna ziua, Ma puteti ajuta cu clarificari in privinta intrebarii din titlu: Functionarii publici au voie sa fie asociati unici/administratori intr-un ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? mihaelaiordache mihaelaiordache Speta este urmatoarea:un functionar public cu atributii de control poate sustine cursuri didactice sau isi poate infiinta o firma cu profil didactic,avand in ... (vezi toată discuția)
Despre activitati comerciale - functionar public georgia19984 georgia19984 Sunt functionar public si ma intrebam daca pot desfasura activitati comerciale (servicii de consultanta, agricole, organizari evenimente) si in timpul liber, ... (vezi toată discuția)