avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor somaj dupa CIC- care este procedura legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor somaj dupa CIC- care este procedura legala?

Buna ziua!
Momentan sunt in CIC, urmand ca in luna iunie pe 27 sa reincep serviciul la societatea la care lucrez de 13 ani cu contract de munca permanent.
Intrebarea mea este : Care este procedura si ce trebuie sa fac pas cu pas ca sa aflu daca pot beneficia de ajutor de somaj imediat dupa terminarea CIC.? Ce acte trebuiesc intocmite?
Mentionez ca am luat aceasta hotarare pentru binele copilului, nu am alta solutie deocamdata.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ella_75 , utilizator 20:12, 21 Aprilie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru a beneficia de somaj ulterior inceperii activitatii angatorul a-r trebui sa intentioneze sa desfiinteze locul de munca respectiv, sa va acorde un preaviz etc.
1. Poate angajatorul are nevoie de dvs. si nu va concediaza.
2. Pasii si conditiile de a intra in somaj si a beneficia de indemnizatie de somaj sunt:
- Sa inceteze suspendarea CIM pentru CCC si sa reluati activitatea la unitate (in baza aceluiasi CIM) macar pentru o zi.
- Sa aveti lucrate 12 luni inainte de intrarea in CCC.
- Sa fiti concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.).
3. Actele pentru intocmirea dosarului pentru AJOFM sunt:
- copie act identitate;
- copie certificat casatorie;
- copie certificat nastere;
- copie acte studii/calificare;
- copie dupa carnetul de munca (sau adeverinte de vechime in munca);
- adeverinta medicala (de la medicul de familie);
- certificat fiscal (de la administratia fiscala);
-adeverinta tip AJOFM cu salariul pe 12 luni (o primiti de la AJOFM si o completeaza angajatorul);
- un dosar cu sina.

Multumesc pentru raspuns!
Mentionez ca nu am intrerupt activitea la aceasta societate decat pentru CIC 1 (acum 4 ani), am revenit la servici pentru alte 9 luni, iar acum ma aflu la finele CIC 2. Deci am continuitate pe cartea de munca.
Va rog sa-mi precizati mai clar - ce inseamna motive neimputabile?! Si cand pot desface CIM-ul , nu trebuie sa fie si angajatorul de acord? Daca nu primesc acordul lui?
Va rog un raspuns mai exact.
Cu multumiri!
1. In interventiile noastre de mai sus gasiti raspunsurile la intrebarile dvs.
2. Motivele de concediere neimputabile dvs. sunt acelea in care angajatorul are initiativa concedierii si nu salariatul (ex: poate desfiinta postul ocupat de dvs. - art.65 din Codul muncii).
3. Indemnizatia de somaj o puteti primi si daca va concediaza pentru unele motive care tin de salariat, conform art.61 din Codul muncii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
4. Intrarea in somaj si primirea indemnizatiei de somaj nu depind de dorinta dvs. ci de conditiile cerute de lege. Daca angajatorul desfiinteaza postul ocupat de dvs., daca se constata ca starea sanatatii nu va mai permite indeplinirea sarcinilor de serviciu sau daca nu mai corespundeti profesional locului de munca in care sunteti incadrata atunci puteti fi concediata si primiti si indemnizatie de somaj.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa ccc? veperope veperope am lucrat 2 ani la o firma,dupa care am nascut si am intrat in cic.Am nascut in 29.09.2010.din cate am inteles postul meu n-a fost ocupat de nimeni dar nici nu ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil si daca exista posibilitatea de a intra in somaj xyz10092010 xyz10092010 tocmai ce am terminat concediul de crestere copil si as dori sa intru in somaj (firma fiind a mamei si nu o sa mai aiba activitate), va rog sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)