avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj dupa CCC

Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa se intorc la serviciu. In locul meu nu a fost angajata nicio persoana. In aceasta perioada, datorita situatiei economico-financiare societatea a desfiintat toate posturile , in prezent au mai ramas 4 muncitori si Directorul executiv .Societatea nu dispune de alte posturi la momentul actual. Pot intru in somaj si daca da care este procedura?
Multumesc raspunsul.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 11 Aprilie 2012
Da, puteti intra in somaj daca v-a fost desfiintat postul .. astfel:
1. Inainte de terminarea CCC veti face cerere de reluare a activitatii.

2. Daca postul dvs s-a desfiintat vi se ma inmana instiintarea de preaviz , 20 de zile lucratoare

3. La terminarea preavizului vi se va comunica decizia de concediere , impreuna cu adev. de vechime, adev. pentru somaj.

4. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m. atunci trebuie sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la aceasta data.
si daca n-am postul, atunci la ce post ne va reangaja pentru 20 de zile?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. La data concedierii veti primi din partea angajatorului urmatoarele documente:
- decizia de concediere;
- adeverinta de vechime;
- adeverinta tip pentru somaj.

5. Va prezentati apoi la Agentia de Somaj cu urmatoarele documente:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa prenatal razvi10 razvi10 Buna ziua,in luna octombrie al acestiu an termin prenatalu,pot intra in somaj?dupa cat timp trebuie depuse actele?si ce acte sunt necesare?Va multumesc (vezi toată discuția)
Acte necesare somaj dupa cic caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil si daca exista posibilitatea de a intra in somaj xyz10092010 xyz10092010 tocmai ce am terminat concediul de crestere copil si as dori sa intru in somaj (firma fiind a mamei si nu o sa mai aiba activitate), va rog sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)