avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte necesare somaj dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte necesare somaj dupa CIC

Buna ziua.
Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care lucram si-a mutat sediul ,iar postul meu a fost desfiintat.Inainte de cic am cotizat 9 ani.Am fost la firma la care am lucrat ca sa vad ce este de facut,iar cei de la personal au spus ca nu s-au mai intalnit cu un astfel de caz si nu stiu ce este de facut legal in afara de faptul ca trebuie sa imi dau demisia.Sper s ma puteti ajuta cu un raspuns.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:10, 13 August 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
- Daca nu mai aveti locul de munca unde sa va prezentati atunci angajatorul va poate ponta si plati cele 20 de zile , fara sa prezentati la locul de munca, dupa care emite decizia de concediere.

4. Daca angajatorul nu stie cum sa procedeze putea sa intrebe la ITM.

5. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

Nu ati specificat ca daca vrea sa beneficieze de somaj pentru toata perioada cat a muncit trebuie sa aduca Anexa 26 de la toti angajatorii unde a lucrat, daca nu, nu va primi somaj decat pentru perioada lucrata la ultimul loc de munca.Cel putin mie asa mi-au spus de la somaj.
1. Anexa 26 este o adeverinta care cuprinde veniturile brute numai pe 12 luni de stagiu de cotizare la somaj deci nu trebuie eliberata de toti angajatorii pe unde a lucrat si foloseste ca calcularea indemnizatiei pentru somaj.

2. Adica aceasta adeverinta nu trebuie eliberata de toti angajatoprii ci numai de angajatorii la care ati lucrat in cele 12 luni de stagiu de cotizare cuprinse in adeverinta (Anexa 26).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa prenatal razvi10 razvi10 Buna ziua,in luna octombrie al acestiu an termin prenatalu,pot intra in somaj?dupa cat timp trebuie depuse actele?si ce acte sunt necesare?Va multumesc (vezi toată discuția)
Somaj livialina livialina Sunt somera din 08.11.2012 desfacerea CM cu art 65,66 dupa 2 ani CCC. Mentionez ca am fost in periaoda de preaviz 20 zile , termen expirat pe 08.11.2012. Dupa ... (vezi toată discuția)