avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa prenatal

Buna ziua,in luna octombrie al acestiu an termin prenatalu,pot intra in somaj?dupa cat timp trebuie depuse actele?si ce acte sunt necesare?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:17, 26 Septembrie 2012
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal.
- Concediul crestere copil (CCC) = este concediul pana la 1 an sau 2 ani care se acorda, la cerere, dupa concediul de maternitate.

2. Dvs. in care situatie sunteti?
buna ziua,CCC 2 ani,luna viitoare face 2 ani si se termina prenatalu,acuma pot depune pt somaj?daca da ce acte sunt necesare?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare somaj dupa cic caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj dupa ccc marcigr8 marcigr8 Acum sunt in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsa de pana la doi ani (pana 16 aprilie) ,cu contractul de munca suspendat si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului roxana28alb roxana28alb buna momentan sunt in concediu de crestere a copilului ; pana in data de 7.04.2014 ;am fost informata de la firma unde am lucrat de posibilitatea de a ma da ... (vezi toată discuția)