va deranjez cu o intrebare la care nu am gasitun raspuns minim justificat la o problema de inscriere la cursul postuniversitar ssm de 180 ore nicaieri.
Tatal meu a fost comandant militar,si dupa 20 de ani a fost trecut abuziv in rezerva, si a solicitat o echivalare a studiilor pentru a fi angajat civil. Pe adresa scrie asa: "Diploma de absolvire a Scolii Militare de ofiteri cu durata 3 ani va da dreptul in baza art. 6 (3) din decretul sus-mentionat si a Nomenclatorului elaborat de MAPN avizat de Ministerul Muncii cu nr. 47689/1979 si anexa la acesta cu nr. 17194/1982 - de a putea fi angajat in functii civile si specialitati pentru exploatare, intretinere, reparatii pentru care indicatoarele de studii si vechime prevad studii superioare cu durata de 3 ani (subingineri) in specialitatile:
Tehnologia constructiilor de masini,
topografie,
cadastru funciar."
In prezent lucreaza la o tipografie, si se ocupa si de toate atributiile SSM (de multi ani). Poate urma cursul postuniversitar cu aceasta echivalare, avand deja cursul de 40 si 80 ore absolvite? Vineri e ultima zi de inscriere la curs postuniversitar la Iasi...Mentionez ca documentul este emis in anul 1997. conform art. 45-50 (pe care le-am citit de 10 ori) din normele de de aplicare a legii 319, scrie ca avand "studii ingineresti" indeplinesti conditia de inscriere la cursul postuniversitar. Insa, cei de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi mi-au comunicat telefonic ca nu se poate inscrie ca "nu are studii superioare" chiar daca are echivalarea ca subinginer cu ssd 3 ani....
Ma bazez pe raspunsurile foarte bune pe care le-am gasit mereu pe avocat.net sa pot sa il ajut pe tatal meu sa aiba un "job".
Multumesc frumos pentru raspuns.
Am fost la ITM Bacau la domnul inspector adjunct SSM, si mi-a confirmat ca tatal meu intruneste conditiile pentru a urma acest curs. cei de la Univ. Gheorghe Asachi din Iasi mi-au spus inca ca nu se poate inscrie la cursul postuniversitar un subinginer, ca ascest lucru ar contravine legii educatiei modificata prin 2011...ce sa mai cred acum? caut si aceasta lege si ma documentez, dupa parerea mea nimeni nu ar putea face cursuri postuniversitare cu SSD 3 ani daca acest lucru ar fi adevarat, in cazul in care acea lege nu contine mentiuni speciale pentru ofiteri, subingineri etc..
Sper sa elucidez acest fapt si sa reusesc sa-l inscriu la acest curs postuniversitar in orice alta parte..
LEGE Nr. 1 din 5 ianuarie 2011
Legea educaţiei naţionale
SECŢIUNEA a 2-a
Programele postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă
ART. 173
(1) Pot organiza programe postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă
toate acele instituţii de învăţământ superior care au acreditate cel puţin programe de studii
universitare de licenţă în domeniul ştiinţific respectiv.
(2) Programele postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională ale instituţiilor
acreditate se desfăşoară pe baza unui regulament propriu de organizare şi desfăşurare, aprobat de
senatul universitar şi cu respectarea reglementărilor în vigoare.
(3) Programele postuniversitare pot utiliza ECTS/SECT şi se finalizează cu un examen de
certificare a competenţelor profesionale asimilate de cursanţi pe parcursul programului.
(4) Programele postuniversitare se pot organiza în regim cu taxă sau cu finanţare din alte
surse. (5) Au dreptul să participe la studii postuniversitare absolvenţii care au cel puţin studii
universitare cu diplomă de licenţă sau echivalentă. (6) La finalizarea programelor postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională, instituţia organizatoare eliberează un certificat de atestare a competenţelor profesionale specifice programului.
Acum as intreba, daca se poate, echivalarea pe care a primit-o este cu o diploma de licenta universitara sau nu? m-ar ajuta foarte mult, recunosc, raspunsul unui jurist ai unei universitati...ca ar fi singua problema...
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Cursul postuniversitar de 180 de ore este obligatoriu pentru seful serviciului intern de prevenire si protectie, respectiv pentru seful serviciului extern de prevenire si protectie asa cum rezulta din prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
"-art. 50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă."
-art. 51 Cursurile şi programele de formare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,
prevăzute la art. 49, 50, se efectuează de către furnizori de formare profesională autorizaţi, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
In practica, cursul postuniversitar de 180 de ore in domeniul ssm si/ sau diploma de master sau doctorat in domeniul ssm sunt avute in vedere pentru ocuparea unui post de manager in domeniul ssm, in cadrul unei firme mari.
Daca ne raportam la prevederile art.50 se poate concluziona ca pentru a fi admis la cursul postuniversitar de 180 de ore, organizat de catre o facultate abilitata conform prevederilor art. 51 (cu referire stricta la cazul prezentat de dvs.), candidatul trebuie sa detina o diploma de licenta, in stiinte ingineresti sau echivalenta ciclului I de studii. Presupun ca Senatul Universitatii din Iasi nu recunoaste adresa de echivalare a studiilor primita de tatal dvs. ca facand parte din documente cu regim de diploma de absolvire sau ei sunt autorizati sa organizeze cursuri numai pentru absolventi cu diploma de licenta de lunga durata si pentru absolventi cu diploma de licenta de scurta durata.
Incercati sa va adresati altui furnizor de formare profesionala, autorizat conf. prevederilor OG nr. 129/ 2000, de exemplu la Universitatea de mine din Petrosani sau la Politehnica din Buc.
Pentru lamuriri suplimentare, va puteti adresa MMPS, anexand la sesizarea dvs., copii xerox dupa documente care sa ateste pregatirea profesionala a tatalui dvs. (diploma de absolvire scoala militara, adresa primita pentru echivalare, diplomele de la cursul de 40 de ore si de 80 de ore).
Ati scris pe forum direct, nu asa cum mi-ati spus la telefon, ca doriti o consultanta. Nu este o problema, in acest sens. Vreau sa cred ca raspunsul meu v-a deschis mai multe optiuni.
In timp ce scriam eu, ati postat si Legea educatiei nationale nr. 1/ 2011. Asa cum banuiam, este vorba de o hotarare a Seneatului universitatii din Iasi, daca ne referim la
-art.173 (1) Pot organiza programe postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă toate acele instituţii de învăţământ superior care au acreditate cel puţin programe de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţific respectiv.
(2) Programele postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională ale instituţiilor acreditate se desfăşoară pe baza unui regulament propriu de organizare şi desfăşurare, aprobat de senatul universitar şi cu respectarea reglementărilor în vigoare.
Infiintare pfa
nico123
Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii?
Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)