avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Utilitati publice - furnizarea energiei termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Utilitati publice - furnizarea energiei termice

Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi răspunde la următoarea întrebare:
- Codul Civil în vigoare conține la articolul 621 următoarele prevederi:
Dreptul de trecere pentru utilitati
Art. 621. -
(1) Proprietarul este obligat să permita trecerea prin fondul său a rețelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeași zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor și a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum și a oricăror alte instalații sau materiale cu același scop.
(2) Această obligație subzistă numai pentru situația în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilități noi, despăgubirea trebuie să fie și prealabilă.
Doresc să stiu dacă formularea ” trecerea prin fondul său a rețelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeași zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor și a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum și a oricăror alte instalații sau materiale cu același scop” se referă și la instalațiile de furnizare a energiei termice și de apă caldă către populație, ele fiind rețele edilitare, dar nu sunt specificate concret în textul articolului.
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 00:54, 22 Februarie 2014
Da. Am subliniat rapunsul in continutul articolului:
Art. 621. -
(1) Proprietarul este obligat să permita trecerea prin fondul său a rețelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeași zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor și a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum și a oricăror alte instalații sau materiale cu același scop.

@Dan_D
N-ati vrea sa intrebati direct ce va intereseaza si sa nu o mai luati pe ocolite?
Buna ziua. Nu o iau pe ocolite absolut de loc.
In speta vreau sa stiu daca, potrivit acestui articol, pot chema la negociere societatea de furnizare a energiei termice ale carei conducte alimenteaza alti locatari din bloc.
Am din partea societatii un document prin care mi s-a aprobat debransarea si instalarea unei centrale termice proprii.
Sper ca am fost clar. Daca este cazul pot detalia. Va multumesc pentru atentionare.
Cu respect!
Nu detaliati, stim despre ce este vorba, ar fi bine sa va uitati daca firma care v-a dat acordul de debransare face referire si la coloanele care alimenteaza restul proprietarilor.
Ca ati ales sa va debransati este doar problema dumneavastra, nu o sa fiti scutit de plata caldurii pentru tevile care va traverseaza apartamentul si nici pentru caldura pentru partile comune (calorifere uscatorii/spalatorii, caloriferele dupa casa scarii, tevile care trec prin subsol).
H.G. 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Dar dumneavastra puteti sa chemati la negociere pe oricine.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere cu utilitati ?? teren1974 teren1974 Pe o servitute de trecere sunt obligata sa accept o instalatie de alimentare cu apa a unui vecin , sau este numai de trecere ? Sunt obligata sa-i accept ... (vezi toată discuția)
Conventie de constituire drept de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces cu proprietari in diviziune. Potorac Constantin Potorac Constantin Este suficient obtinerea unui drep de uz pentru trecere utilitati pe o cale de acces in diviziune , de la unul din proprietari, sau este nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)