avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Am nacut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit.
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
VEnitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din :salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septambrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?
Cel mai recent răspuns: vasya1 , utilizator 16:27, 25 Martie 2014
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

NU INTELEG CE INSEAMNA PRIN EXCEPTIE: CA SE IAU IN CALCUL SI UN NUMAR MAI MIC DE ZILE; MAI EXAT CAT DE MIC? EU AM 2 ZILE PE IANUARIE LUCRATE SI 5 ZILE PLATITE DE CONCEDIU DE ODIHNA, CARE NU LE-AM LUAT FIZIC.

Buna ziua,

Am nacut pe 1 decembrie iar cei de la primarie imi resping dosarul de crestere copil pentru ca pe luna ianuarie am doar 2 zile lucrate si au zis ca nu am stagiul de cotizare complet; desi am un venit de 6100 lei in acea luna si 5 zile de concediu platit.
Exista vreo posibilitate sa beneficiez de concediu de crestere copil?
VEnitul meu pe ultimiele 12 luni anterioare nasterii copilului este compus din :salariu ianuarie (4 ianuarie ultima zi de preaviz); somaj :15 februarie-15 septembrie; pfa: traducator 15 septambrie- sf decembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca am muncit 6 ani inainte fara vreo intrerupere si acum cand am nevoie; statul nu ma ajuta; cu ce imi cresc copilul?

Daca cei de la primarie v-au respins dosarul cel mai bine este sa apelati la agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala (AJPIS). De la primarie dosarul ajunge la AJPIS, si ei sunt cei care va aproba dosarul. Le explicati situatia dvs si doar ei va pot spune daca beneficiati sau nu de CCC eventual si de ce acte aveti nevoie sa depuneti la primarie. Daca cei de la AJPIS va spun ca va incadrati pt CCC cei de la primarie sunt obligati sa va primeasca dosarul.
Sper ca aceste informatii va sunt de ajutor.
O zi buna!
1. Daca ati nascut pe 1 decembrie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt ianuarie - decembrie 2013.

2. Din datele prezentate de dvs. reiese ca indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Nu dati vina pe stat ci pe functionarul de la Primarie care nu cunoaste prevederile legale.

4. Art. 4 din OUG 111/2010, redat de dvs. mai sus, este foarte explicit si sa il aratati si functionarului de la Primarie.

5. Expresia "prin exceptie" inseamna:
- sunt luate in calcul si lunile in care ati avut venituri cel putin jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii;
- sunt luate in calcul cel mult 3 luni in care ati avut venituri mai putin de jumatate din numarul de zile lucratoare ale lunii (adica chiar si numai o zi lucrata).

6. Pentru luna nasterii copilului (decembrie) se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.

7. - Primaria trebuia sa va primeasca actele, sa va dea numar de inregistrare si sa trimita actele la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Daca vi se refuza, in continuare, primirea actelor faceti o sesizare urgent la AJPIS, singura care poate sa decida daca indepliniti sau nu conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Doamna de la primarie mi-a zis ca prin exceptie se intelege ca fiind pana la 3 luni cu jumatate din zilele lucrate pe luna si nu mai putin de jumatate; insa eu inteleg legea altfel ca se pot accepta dosare si cu zile mai putin de jumatate; dar nu mai mult de 3 luni in care sa se regaseasca aceasta situatie.
Am facut copii dupa toate documentele pe care le am si o sa ma duc la ea sa-mi inregistreze dosarul.
In cat timp pot sa aflu un raspuns daca am beneficiat sau nu de indemnizatie? in cazul in care dosarul este respins sa aiba sotul timp sa faca actele pentru dosar.
Daca sun la Agentia de plati Ilfov si dau numarul de dosar aflu vreun raspuns? sau tot de la primarie aflu ce si cum?
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
vasya1, utilizator
Normal ar trebui sa primiti informatiile de care aveti nevoie si prin telefon, acum nu stiu peste ce functionari publici o sa dati. Puteti suna la telefonul Relatii cu publicul a AJIPS Ilfov sa va lamureasca asta daca nu puteti sa faceti un drum pana la Bucuresti.

Un raspuns daca se poate. Actele de somaj cand le-ati depus?
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
melania_14, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru indemnizatie ccc farcas25 farcas25 Buna ziua, am depus dosarul pentru indemnizatie CCC prin august, deodata cu dosarul pentru alocatie. am primit prin posta o decizie in care se mentioneza ... (vezi toată discuția)
Vă rog să mă ajutați 4488 4488 Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)