avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere pe o presupunere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere pe o presupunere

Buna ziua,
Am o problema pe care nu stiu cum sa o abordez. Niste sfaturi mi-ar fi de mare ajutor.
Intr-o seara eram oprit pe marginea drumului, cand o masina de politie a trecut pe langa mine. S-au indepartat de mine circa 300m, apoi au virtat dreapta la prima intersectie. Atunci eu am intors in acel loc, pe sensul opus, trecand peste linia dubla continua si am parcat masina pe trotuar. Dupa ce am oprit motorul si am inchis farurile si-a facut aparitia acea masina de politie care ma depasise mai devreme. A venit la mine unul dintre politisti solicitandu-mi actele, pentru ca am intors pe linie continua. Eu i-am raspuns ca nu are de ce sa imi ceara actele, pt ca pur si simplu nu sunt soferul acelei masini. Atunci, agentul, mi-a spus ca sunt obligat sa prezint un buletin chiar si ca simplu pieton. I-am dat buletinul, dupa care s-a dus in masina sa imi scrie procesul verbal. Pe acest proces a scris ca nu am actele masinii la mine si ca am intors pe linie continua.
Toate bune, pana cand ii cer sa scrie la rubrica de mentiuni. L-am rugat sa scrie ca mi-a solicitat doar buletinul ca un simplu pieton (exact asa s-a exprimat el), eu avand actele masinii la mine. L-am mai pus sa scrie ca nu am intors pe linie continua si ca el(agentul) presupune acest lucru. Eu eram in masina cand a ajuns la mine politistul, dar masina era oprita si parcata, practic nu o conduceam. Nu m-a vazut cand am intors, dar a presupus acest lucru. in fine, chiar nu m-a vazut intorcand...
Mai departe se intampla ceva ciudat: politistul a refuzat sa scrie aceste mentiuni, pe motiv ca nu are loc unde sa scrie atat de mult. M-a intrebat daca semnez procesul verbal si i-am raspuns ca il semnez, dar sa scrie toate mentiunile care le am. Atunci s-a urcat in masina, a coborat colegul lui si am purtat o discutie contradictorie (de ce mint, bla bla bla). I-am spus colegului ca instanta va decide daca mint sau nu, nu el(agentul). Si i-am mai cerut de 3-4 ori procesul verbal cu mentiunile mele scrise pe el, pentru a face contestatie. Atunci s-a urcat in masina si cel de-al doilea agent si au plecat pur si simplu. Nu mi-au dat procesul verbal, pe care vroiam sa il semnez si nici acea dovada de 15 zile. Nu stiu ce sa fac exact, nu stiu daca mi-au suspendat permisul pana la urma, sau au anulat acel proces verbal. Ideea e ca inainte sa se intample tot circul asta contradictoriu, unul dintre agenti il oprise pe alt sofer in trafic, dar i-a spus ca are noroc ca scapa doar cu avertisment verbal pentru ca au primit o urgenta. E posibil sa ma fi iertat, sau pur si simplu mi-au dat amenda neinteresandu-i ca incalca legea?
Ce ar trebui sa fac acum? sa ii actionez in judecata sau nu? dar nu pot fara acel proces verbal, pe care au refuzat sa mi-l dea. Ideea principala este aceea ca eu am incalcat linia continua, dar ei 100% nu aveau cum sa ma vada facand asta. Au trecut pe langa mine cand eram pe o parte, iar dupa 4-5 min cand s-au intors eram fix vizavi.
Nu puteti contesta procesul verbal de contraventie intrucat nu sunteti in posesia acestuia. Termenul pentru depunerea in instanta a unei plangeri contraventionale este de 15 zile de la data primirii procesului verbal prin posta. Plangerea contraventionala se depune la Judecatoria la care este arondat locul savarsirii contraventiei.
Dvs. recunoasteti ca ati intors pe linie continua, dar politistii nu au vazut aceasta manevra. Va puteti folosi de aceasta circumstanta numai daca in cei 4 ... 5 minute aveati posibilitatea sa intoarceti regulamentar. De exemplu, linia continua se termina dupa cativa metri dela locul unde stationa atunci cand autoturismul politiei a trecut pe langa dvs. Sau alte situatii.
ing. Ioan Ciobanu
multumesc pentru raspuns, dar stiu lucrurile acestea. Problema principala este ca agentul a refuzat sa imi scrie mentiunile pe care le aveam, a refuzat sa imi inmaneze procesul verbal. M-a pus sa il semnez, fara sa imi scrie mentiunile si bineinteles ca in aceste conditii nu l-am semnat. In plus masina era parcata pe trotuar, cu motorul oprit, deci eu nu eram in situatia unui conducator auto, ci ma aflam in masina pur si simplu. Pot proba cele spuse de mine cu un martor. Acestea sunt motivele pentru care cer anularea procesului verbal. Sunt pertinente aceste motive?
Multumesc anticipat!
Ca sa aveti sanse de castig trebuie sa demonstrati ca aveati posibilitatea de a intoarce autoturismul fara sa savarsiti vreo abatere de la normele privind circulatia pe drumurile publice. Cu martori demonstrati ca ati efectuat respectiva manevra.
ing. Ioan Ciobanu
Deci trebuie sa astepti procesul verbal daca vine...este un mare daca pentru ca se mai intampla cazuri in care el nu vine...sau nu e comunicat corespunzator..adica mai intai prin posta cu confirmare de primre apoi prin afisare la domiciliu..deci daca te vei trezi cu el in cutia postala (se prctica) sa stii ca nu valoreaza nimic, nu se poate demonstra data la care l-ai primit, tu pur si simplu spui ca nu l-ai primit...dar in cazul in care se respecta procedura de trimitere aceasta trebuie facuta in 30 de zile de la data conrtaventiei atfel este prescrisa potrivit OG 2/2001....daca vrei sa stii daca ti-a fost suspendat dreptul de a conduce e simplu, te duci la un echipaj de la rutiera si le spui de problema ta dar putin coafata (adica cu mai putine detalii gen am fost legitimat dar nu mi-a fost retinut permisul nu mi s-a dat amenda etc). Daca iti vine procesul de duci si il contestezi in termen de 15 zile de la primire prin posta (asta daca te duci sa il ridici). L-a situatia ta este destul de simplu si anume politistul va trebui sa demonstreze faptul ca te-a vazut intorcand cu ochii lui, nu poate amenda pe o presupunere. Daca tu ai un martor care poate declara ca atunci cand ati fost abordat de politist erati in masina cu motorul oprit, masina fiind stationata, parcata atunci este si mai bine. Cel mai bine in acel caz este sa consulti un avocat, costul unui proces de genul este vro 400 lei, o spun dinexperienta.
Draga SETHICK,

Nu era mai frumos si bine daca recunosteati de la inceput? Poate ca v-ati fi bucurat si dvs de clementa politistilor asa cum ati descris ca anterior s-a bucurat un alt conducator auto.

Nu tin cu ursul, dar pina acum, nici un politist nu m-a oprit degeaba, chiar de curind am fost oprit de un echipaj de politie sa imi atraga atentia ca peste 50 de metri urmeaza sa ies din localitate si trebuie sa am farurile aprinse.

Am fost oprit cind se facea o razie pe o strada, m-am supus controlului pentru ca nu aveam nimic de ascuns si nici baut, s-au comportat impecabil d-nii de la politie si au vorbit frumos.

Asa ca... pacat de timpul pe care l-ati pierdut si politistii in cauza dar si dvs, cautand o cale pe aici pe acest site sa scapati.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto pentru 30 de zile + amenda pentru parcare neregulamentara, zile politistul K-tlyn K-tlyn Buna seara, In data de 25.02.2016, in jurul orei 13.50 ma deplasam cu autoturismul marca VW Golf, cu numarul de inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pentru depasire linie continua itamas itamas Azi dimineata am condus in Cluj-Napoca. Am fost oprita de poliția mun. Cluj-Napoca si a suspendat permisul de conducere pe 30 de zile cu motivul urmator: \"a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis - am intors pe linie dubla continua iulian2_230 iulian2_230 Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul deoarece am intors pe linie dubla continua si nu am oprit la semnalul agentului. Era un agent de politie de ... (vezi toată discuția)