avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Autorizatie ISCIR sau CNCIR sau PSI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Autorizatie ISCIR sau CNCIR sau PSI

Buna ziua,

De ce autorizatii speciale are nevoie o firma ce are ca activitate productia de sobe/seminee ce functioneaza pe gaz (adica au in ele incorporat un arzator special conectat la gaz)? (aceste sobe pot fi construite sa functioneze individual sau pot fi conectate la reteaua termica de incalzire (la reteaua de calorifere)).
De asemenea sobele/semineele ce urmeaza a fi vandute in magazine au nevoie de certificat de conformitate si certificat de garantie - dar in ce baza are producatorul unor astfel de produse dreptul sa emita aceste documente?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:26, 11 Martie 2023
Executarea oricarui echipament tehnic se face in baza unei documentatii tehince intocmite de catre un proiectant din specialitatea legata de produsul respectiv.
In caietul tehnic al proiectului sunt mentionate conditiile de calitate/ parametrii tehnici si autorizatiile necesare pentru producerea si comercializarea respectivului echipament.
Legea protectiei consumatorilor interzice comercializarea echipamentelor tehnice fara certificat de calitate, declaratie de conformitate, instructiuni tehnice in limba romana. Este vorba de o obligatie, nu de un drept al producatorului pentru a intocmi aceste documente.
Producatorul trebuie sa obtina autorizatie de la firma de distributie gaze si/ sau de la firma de termoficare, pentru conectare unor astfel de dispozitive (sobe, cu arzator propriu pe gaz), la reteau de gaz metan/ la butelie aragaz/ la rezervor GPL si la reteaua de termoficare (cum se incalzeste apa, direct ?).
Pentru conectari este nevoie de proiect de executie intocmit de un proiectant autorizat pe gaze, proiect care trebuie avizat de catre firma de gaze si ISCIR.
Multumesc pentru raspuns. Stiu ca producatorul trebuie (are obligatia/are nevoie) sa emita certificat de garantie si celelalte, intrebam ce anume ii da dreptul sa le emita. Dvs spuneti ca dreptul de a emite aceste documente este dat de existenta unei intregi documentatii. Documentatia trebuie intocmita de constructorul sobei sau de firma care face conectarea la reteaua de gaze?

O soba este echipament tehnic?
Exista proiectanti specializati in "constructie sobe"?

Intrebarile mele se refera strict la constructorul sobei, si la obligatiile acestuia de a avea autorizari speciale.
Conectarea la gaz primeste autorizare de la o persoana specializata pe gaze.

Orice echipament tehnic, de genul celui de care amintiti (in speta, soba) poate fi fabricat numai in baza unui proiect de executie, intocmit de catre un proiectant autorizat sa proiecteze acest gen de echipamente.
In baza proiectului de executie, fabricantul va executa echipamentul tehnic, respectand toate prevederile din proiectul de executie si tot executantul impreuna cu proiectantul vor obtine autorizatiile de ctie. necesare (dupa caz, de la ministerul de resort, ISCIR, agentia nationala de reglementare in domeniul energiei, pompieri, inspectia muncii, ministarul sanatatii, etc.).
O data construit echipamentul tehnic, constructorul acestuia va trebui sa obtina omologarea acestuia si dreptul de a-l comercializa. Constructorul echipamentului tehnic va emite declaratie de conformitate pentru respectivul echipament, ca serie de fabricatie (in baza omologarii si a avizelor - ANRE, pompieri, ISCIR, etc.) si certificat de calitate pentru fiecare echipament construit.
Pentru racordare soba cu gaz la reteaua de gaze este necesar un proiect de executie lucrari de sudura, intocmit de catre un proiectant de gaze autorizat de ANRE si ISCIR. Acest proiect se autorizeaza de catre firma de distributie gaze si lucrarile se executa de catre firme de instalatii autorizate de catre firma de distributie gaze. Firma de instalatii pe gaze lucreaza cu sudori autorizati ISCIR.
NU exista persoane fizice care sa dea acest gen de autorizatii, mentionate mai sus, de mine, doar institutii ale statului, respectiv firme mari, inregistrate la Registrul comertului.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Intreb altfel: exista cineva din acest forum care are casa/vila si a apelat la serviciile unui specialist in proiectare de sobe/seminee???

Din ce stiu eu, executia de sobe este un fel de mestesug invatat de pe la parinti/bunici. Din punctul meu de vedere, a face sobe este ca si cum ai tese covoare la razboiul de tesut; nu oricine stie sa faca o soba care sa functioneze bine, iar cei care o fac sunt din ce in ce mai putini.

Exista o specializare in cadrul facultatilor de constructii ai caror absolventi sunt constructori de sobe sau proiectanti in executii de sobe??? Stie cineva sa existe asa ceva?

'gigipopa' dvs vorbiti teoretic despre acesti proiectanti autorizati sa proiecteze "acest gen de echipamente" Stiti sa existe asa ceva? Ce specializari au acestia?

Multumesc






In discutia deschisa initial de dvs. sunt elemente (racordarea la traseu de gaz metan) care nu permit in mod legal, sa se realizeze sobele mentionate de dvs., ca echipamente de sine statatoare, mobile (sa se poata muta din loc in loc) sau imobile (fixe).
Mutarea din loc in loc a sobei se poate efectua numai de catre un instalator de gaze autorizat, nefiind permisa racordarea prin furtune la reteaua de gaz metan sau prin furtum si reductor de presiune de la butelie (ca la aragaz), ci numai prin traseu metalic.
Pentru proiectarea unor asemenea sobe, specialitatea proiectantului este inginer constructor, autorizat ISCIR si pe gaze.
In ultima precizare pe care o faceti, modificati sensul discutiei initiale si introduceti mesterul sobar, care face sobe de teracota in care se pot monta arzatoare de gaz metan.
Mesterul sobar este o "calificare" mostenita sau mai nou capatata intr-o scoala profesionala.
Pentru soba din teracota propriu zisa, mesterul sobar nu are nevoie de proiect. Este secretul meseriei sale.
Pentru a se monta un arzator in soba de teracota de catre o firma de distributie gaze, arzator care sa fie racordat la reteaua de gaz metan este nevoie de proiect de executie pe gaze, autorizatie pentru racordare/ consum de gaze de la firma de gaze.
Racordarea arzatorului din soba la reteaua de gaz metan se poate face legal numai de catre o firma de instalatii autorizata pe gaze, care dispune de sudori autorizati ISCIR.

Alte discuții în legătură

Contor gaz pasant giovi_mik giovi_mik bunaziua.sunt conectat la gaz impreuna cu vecinul....adica el are contorul de gaz si io sunt alimentat dupa el ,dar nu am contor......as vrea sa imi iau un ... (vezi toată discuția)
Centrala pe gaz, verificare Marian_2 Marian_2 Daca am luat o centrala pe gaz trebuie sa anunt la Iscir? (vezi toată discuția)
Racordare butelie la aragaz gambette gambette Datorita indolentei com. executiv al asociatiei care nu a respectat efectuarea verificarii periodice a instalatiei comune a retelei de gaz furnizorul s-a ... (vezi toată discuția)