avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca, demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca, demisie

Buna ziua tuturor, am o nelamurire mare de tot? la un contract de munca de 4h/ zi durata preavizului in caz de demisie este aceeasi ca la 8 h?
Se poate face si cerere de demisie fara preaviz?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 20 Februarie 2014
1. Art.81 alin.4 C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Prin urmare, termenul de preaviz este la fel pentru orice tip de c.i.m.

2. In temeiul art. 81 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz şi în cazul încalcarii de catre angajator a obligaţiilor izvorand din lege sau din contractul colectiv de munca.


Prin urmare, este posibila încetarea contractului individual de munca prin demisie, fara preaviz, numai în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte acele obligaţii care sunt reciproce şi interdependente cu obligaţia salariatului de a presta munca, adica este vorba despre obligaţia angajatorului de a plati salariul şi de a asigura condiţiile de munca.

Vedeti si prevederile art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Incalcarea unea dintre aceste obligatii da posibilitatea salariatului sa demisioneze fara preaviz.

va multumesc, ne-a pus sa semnam un act aditional prin care ni s-a spus ca e vb de majorarea salariului dar prin care ne trecea si la 4 h, cand au vazut ca-l citesc au inceput sa spuna tot felul de baliverne gen asa e iarna...,din pacate toti am semnat dar numai 4 h nu stam..
Daca ati semnat , atunc va fi foarte greu sa-l anulati in instanta acel act aditional.

Salariatul incadrat cu c.i.m. cu timp partial nu are voie sa efectueze ore suplimentare .

Art. 105 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
nu vreau sa ajung in instanta, iar cu itm e foarte greu... relatiile sunt in floare, eu vreau doar sa fac conducerea sa-mi respecte drepturile, adica ce am semnat sa se respecte sau ce e peste doar cu acordul meu ,nu cu amenintari.
Daca cu vorba buna nu se ajunge la intelegere, atunci nu mai aveti la dispozitie decat celelalte modalitati legale de actionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Admin 89 Admin 89 Buna ziua!Vreau si eu va rog frumos sa stiu in cazul in care vreau sa mi dau demisia la zi,se poate sau trebuie sa stau in preaviz? (vezi toată discuția)
Demisie la zi Medaly89 Medaly89 Ce se poate întâmpla daca mi-am dat demisia la zi dar angajatorul nu vrea să o accepte?imi solicita preaviz si nu vreau sa stau!mulțumesc! (vezi toată discuția)