- Sediul - sediul este locuinta unui membru fondator, cumparata cu credit ipotecar. Avem nevoie de acceptul bancii? Este locuinta in pericol in cazul in care asociatia nu merge?
RM: De vazut ce clauze exista in contractul cu banca - de regula vizeaza doar instrainarile si grevarile altele decat un contract de inchirere sau comodat, iar actuala legislatie a limitat campul de actiune a clauzelor restrictive ref, ce poate face proprietarul cu imobilul ipotecat. Oricum, daca in contractul de comodat se prevede o clauza de denuntare unilaterala de catre proprietar a contractului, cu un termen de preaviz relativ scurt, nu vad de ce banca nu si-ar da acordul, in cazul in are analiza contractuli ar duce la concluzia ca ar fi nevoie de acceptul expres al bancii.
- 1 membru fondator nu are loc de munca, dar este in programul national de sanatate, fiind bolnav de o boala incurabila pentru care beneficiaza de medicatie gratuita. Prin obtinerea statutului de membru fondator, dar fara salariu, isi poate pierde statutul de beneficiar al programului national de sanatate?
RM: Nu are nicio legatura calitatea de membru intr-un ONG, nici macar calitatea de membru intr-un organ de conducere sau control al acestuia, cu beneficierea de anumite drepturi. Pentru ca in sine calitatea de membru intr-un ONG nu da dreptul la dividende sau alte forme de beneficiu materiale, si nici o functie ocupata in ONG in regim de voluntariat. Daca urmeaqza sa fie remunerat pentru acea activitate, e alta discutie care necesita o analiza mai atenta, dar nu e nimic specific ONG atunci, e aceeasi problema cu cea in care s-ar angaja ca salariat la un SRL sau ar fi administrator al unui SRL....
- Asociatia poate functiona cu sediul declarat la o firma care se ocupa de inchiriere de sedii (a avocatului).
RM: Daca e o societate comerciala care se ocupa cu inchirieri de spatii, atunci desigur ca si ONG-ul ca orice alta persoana fizica au juridica poate inchiria un spatiu, Daca insa este vorba de ”gazduirea sediului” de catre o forma de exercitare a profesiei de avcat (cabinet avocatial, societate civila profesionala) atunci raspunsul este NU, pentru ca aceasa institutie a gazduirii temporare a sediului este reglementata excluisv pentru societati comerciale, nu pentru orice categorii de persoane juridice.
- Asociatia se va infiinta prin sponsorizarea obtinuta de la un SRL, fara legatura cu membrii ei, banuiesc ca nu este o problema de ordin juridic..?!
RM: Discutabila chestiunea, daca in virtutea capacitatii juridice anticipate, s-ar putea considera ca ONG-ul poate incheia un contract de sponsorizare pentru a primi fondurile pentru patrimoniul initial, asa cum poate incheia contract de asistenta juridica cu un avocat sau contract de comodat sau inchiriere pentru sediu... Eu inclin sa consider ca mai degraba NU ar fi acceptabil, ca e greu de argumentat ca incheierea unui asemenea contract ar fi obiectiv necesara ca ONG-ul sa se poata infiinta, cat timp patrimoniul initial cerut de lege e mic (850 lei) si cat timp sunt si alte cai prin care un SRL poate face sa ajunga la fondatori niste bani... Si a infiinta un ONG presupune si un efort material, nu doar moral si de munca din partea fondatorior... daca nu pot pune fiecare 215 lei, se mai caute mai multi fondatori, sa scada suma de persoana ....