Buna ziua,
Daca a intrat in insolventa ar fi trebuit sa va inscrieti la masa credala. Trebuie sa luati legatura cu lichidatorul sa vedeti daca sunteti in lista creditorilor . Oricum, pe perioada insolventei se platesc mai inati datoriile curente, si, in masura in care exista lichiditati, si datoriile restante.
Nu poate actiona in instanta pe angajator intrucat , actiunea se va suspenda conform art.36 din Legea nr.85/2006.
Creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.
Art. 3 pct. 10 din Legea nr.85/2006 defineste creantele salariale ca fiind acele “creante ce izvorasc din raporturile de munca dintre debitor si salariatii acestuia, inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul/lichidatorul judiciar.”
Asadar, inscrierea salariatilor la masa credala nefiind conditionata de inregistrarea vreunei cereri in acest sens.
Salariatii beneficiaza de prioritate la efectuarea platilor in cadrul procedurii. Astfel, cu privire la creantele anterioare deschiderii procedurii insolventei si care au fost inscrise in tabelul creantelor, legea insolventei stabileste ca, in cazul falimentului, acestea urmeaza a fi platite prioritar.
Art. 123 din Legea nr.85/2006:
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);
2. creanţele izvorâte din raportul de muncă;
.....
De asemenea, in ipoteza in care creantele salariale nu sunt acoperite in totalitate, in urma distribuirii fondurilor rezultate in urma lichidarii activului debitoarei, se poate apela la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale. Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
cum poate afla daca a fost trecuta pe aceste tabele a creantelor...intreb deoarece angajatorul respectiv facea frecvent si fals in acte, adica nu m-ar mira sa fi falsificat state de plata. In ceea ce priveste fondul de garantare cum se poate apela la el (adica ce proceduri trebuiesc urmate, unde anume trebuie sa se adreseze) avand in vedere ca desi firma e in insolventa din noiembrie anul trecut nu a primit nici un leu din salariile restante.