avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil - bun propriu sau bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil - bun propriu sau bun comun?

Este vorba despre o casa construita de catre el si ea impreuna, insa cu doi ani inainte ca acestia sa se fi casatorit. Autorizatia de constructie este pe numele lui, insa nu exista un proces verbal de finalizare a lucrarilor si, deci, nu se plateste impozit pe casa.

La Primarie, in registre, figureaza ca se plateste impozit pe o casa construita in 1995 de 168 mp.

Casa in discutie a fost construita in 1998, are 340 mp.

Iar autorizatia de constructie este dta pentru un imobil de 137 mp.

Ma aflu intr-un partaj pe calea contestatiei la executare. Credeti ca pot convinge instanta ca acea casa este bun comun al sotilor? Daca mi-ati putea da niste idei m-ati face extrem de fericit.

Multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: corbu_ciprian , utilizator 22:17, 25 Februarie 2014
Buna dimineata!
important este sa stabili ca contribuitia dvs. este de 1/2 la constructia acesteti case, depinde ce urmariti dvs. in cadru acestti contestaii la executare. Daca vreti sa va recuperati doar suma de bani investita sau vreti sa vi se recunoasca si un drept de proprietate prin edificare asupra acesteti constructii. este bine sa consultati un avocat care sa va indrume pe directia care va intereseaza pe dvs.
Cu stima!
Eu sunt creditorul sotiei, iar autorizatia este pe numele sotului.
Interesul meu, evident, este ca acest imobil sa fie bun comun.

Oare nedeclararea imobilului nou construit la fisc constituie infractiunea de evaziune fiscala in forma "ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile"?

As fi preferat niste sfaturi si nu directionarea catre un avocat, intrucat situatia mea financiara este una destul de precara. Sunt insa studios si de cand ma "lupt" cu aceasta problema juridica, am avut o relatie stransa cu codul civil si codul de procedura, insa simt ca nu e suficient.


Observ ca art. 254 al. 8 din Codul fiscal spune ca data dobandirii imobilului (in cazul constructiei) este dat de momentul incheierii procesului verbal de finalizare a lucrarilor.

"Tine" acest text in sustinerea comunitatii asupra casei de locuit in fata instantei?
Ma indoiesc ca acel text are vreo importanta juridica. Ca urmare a terminarii constructiei trebuia sa mergeti la primarie sa solicitati receptia lucrarii iar in baza procesului verbal de receptie sa intabulati imobilul(daca suprafata este mai mare decat in proiect cereti arhitectului care v-a facut proiectul sa faca o modificare de proiect).Doar dupa ceeste intabulat pe ambii soti puteti fi sigur 100% ca se va imparti in cota de 1/2. Problema este si cine este proprietar pe terenul pe care se afla constructia.
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
Imobilul nu este si nu va fi bun comun, ci eventual un imobil detinut in coproprietate de catre cei 2 soti.

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)