Unu. Se povesteste ca vazandu-i pe spanioli ca vorbesc cu caii, amerindienii credeau ca acestia sunt fiinte ganditoare; paupasii din Noua-Guinee credeau ca statiile radio cu care europenii comunicau intre ei sunt obiecte magice cu care poti vorbi cu zeii. Daca ati zambit sa stiti ca toate aceste confuzii sunt cauzate de un fenomen intelectual cat se poate de simplu:
vezi ceva, nu stii ce este, asa ca-l asemeni cu ceva asemanator despre care stii ce este.
Doi. Gandurile de mai sus au fost prilejuite de o descriere la fotografia aceasta
[ link extern ]
Cei doi barbati care bateau toba au fost identificati de autor/autoare ca
\"Muzicieni ucraineni, în apropiere de scena conflictelor\" :O
Trei. Oricine comenteaza un eveniment ar trebui sa stie cate ceva despre subiectul comentat. Daca autorul descrierii fotografiei ar fi avut cat de cat habar despre istoria Sich-ului Zaporojean ar fi stiut ca
in prima republica libera din istoria Europei acel obiect in care bateau cei doi barbati NU este o
toba pentru muzica ci legendara \"tulumbasy\", toba de razboi cazaceasca folosita pentru a pastra ritmul si a induce trupelor proprii o stare mintala speciala numita de cazaci \"furia rece\". De asemenea, sunetul \"tulumbasy\" intimida inamicul la fel cum crancenul imn al hussitilor \"Khto je Boji bojovnici\" punea pe fuga cruciadele imperiale.
un scurt clip din \"Prin foc si sabie\"
[ link extern ]
si cateva cuvinte despre \"tulumbasy\"
[ link extern ]
Patru. Am scris mai sus ca Sich-ul Zaporojean a fost prima republica libera din istoria Europei si poate ca va pare exagerata o astfel de afirmatie. Trebuie sa stiti insa ca republica aceasta care si-a aparat cu darzenie independenta vreme de vreo150 de ani avea conducatori alesi prin vot universal si nu avea nobili si latifundiari in felul in care acestia existau in toata Europa. Cazacii nu erau numai ucrainieni cum ar fi unii inclinati sa creada ci si poloni, bielorusi, romani, unguri, tatari, evrei, turci, greci,
chiar si scotieni. De principiu, oricare om voia sa fie liber si era in stare sa lupte pentru asta putea deveni cazac. Tragedia revoltei cazacesti din 1648 impotriva magnatilor poloni si razboiul de 30 de ani care a urmat si care s-a incheiat prost atat pentru poloni cat si pentru cazaci (pierderea independentei republicii cazacesti in favoare Rusiei si prima impartire a Poloniei) trebuie amintita si aici pentru ca actualele evenimente din Ucraina sunt rezultatul indepartat al tratatului de la Pereiaslav din 1654 in urma caruia cazacii au fost treptat transformati din oameni liberi in trupe de opresiune folosite pe rand de tarii autocrati ai Russiei, bolsevici si nazisti.
Cinci. Vazandu-i cum lupta acum pentru libertatea lor nu pot sa nu ma gandesc cat de putin sunt cunoscuti in Romania si cat de putin empatizeaza romanii cu ei.