avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire cumnata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire cumnata

buna ziua,

am urmatoarea speta;


dupa decesul fratelul meu am deschis succesiune dupa el cu cumnata mea. Acum a decedat si cumnata, ei nu au avut copii, ea nu are frati, parintii sunt decedati toti, pot deschide succesiune dupa cumnata.

mentionez ca toate bunurile impartite cu cumanta mea la succesiune au apartinut partntilor mei.

Cel mai recent răspuns: Otilia Elena Turcu , Notar 11:29, 27 Aprilie 2009
da.
Da
din pacate nu aveti vocatie succesorala la mostenirea deschisa de pe urma cumnatei dvs. Fata de ea sunteti afin iar legea nu va cheama la mostenire in aceasta calitate. Puteti provoca dezbaterea mostenirii dupa cumnata doar pentru a iesi din indiviziune cu eventulaii mostenitori ai acesteia in privinta bunurilor mostenite si care sunt constatte in certificatul de mostenitor ce s-a eliberat dupa fratele dvs. Trebuie cautati mostenitori si in celelalte clase III SI IV. Daca nici in aceste clase nu se vor gasi mostenitori ori cei care se vor gasi nu pot ori vor sa accepte mostenirea dupa cumnata dvs, mostenirea acesteia devine vacanta
Otilia Elena:
desigur ca domnul in cauza la prima vedere nici nu se poate pune problema vocatiei succesorale. Insa in conditiile in care cumnata acestuia decedata fiind, si fara nici un mostenitor, asa cum arata domnul in cauza, poate deveni vacanta mostenirea acestei cumnate a domnului, numai in conditiile in care domnul nu accepta aceasta mostenire. Plecam in acest context de la ideea de mai sus, ca cumnata nu mai are mostenitori si ca unicul care ar mai putea fi in drept sa isi exprime acceptul mostenirii ar fi domnul in cauza, care este fratele sotului cumnatei. Apoi se mai adauga si mentiunea ca bunurile cumnatei au fost in parte ale parintilor domnului in cauza. daca o dovedeste, atunci are inca o sansa in plus de a le dobandi cel putin pe aceasta cale.
ca sa aceepte mostenirea cumnatei trebuie sa aiba vocatie succesorala macar generala, nu mai vb de cea concreta, iar aici tocmai aceasta este problema ca nu exista aceasta vocatie, domnul nefacand parte din niciuna din cele 4 clase chemate la mostenire. Ar fi un caz fericit doar daca aceasta cumnata ar fi instiutit pe domnul printr-un testament drept legatar universal. Faptul ca bunurile au apartinut candva parintilor nu mai are nicio relevanta in cauza, dat fiind faptul ca proprietatea acestora a trecut prin faptul mostenirii- la data dceesului lor catre cei doi copii iar ulterior averea fratelui a trecut catre domnul si respectiv cumnata acesuia- sotie supravietuitoere

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire ai nepotilor descedenti de fratii defunctului ileana54 ileana54 Va rog sa imi spuneti cum se imparte mostenirea in cazul in care sotul este mort si nu are mostenitori .fratii.sau parintii.defuncteiisint si ei ... (vezi toată discuția)