avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii

buna dimineata ...orele lucrate dupa ora 22 trebuie platite suplimentar la o firma privata?....pentru lucrul de noapte pot fi incadrat la grupa 2 de munca?patronul poate sa- mi modifice unilateral salariul(de la salariu de calificat la sal. min pe economie)?...va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 25 Februarie 2014
1. Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul lasă la aprecierea părţilor contractului individual de muncă opţiunea între reducerea programului de lucru cu o oră, dar cu menţinerea salariului, şi menţinerea programului normal de lucru dar cu adăugarea unui spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

2. Munca de noapte nu este incadrata in conditii deosebite sau speciale de munca.

3. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
...

Regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală numai în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege.
Este posibilă modificarea unilaterală a salariului, prin decizie a angajatorului, în ipoteza incidenţei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte soucadan soucadan Buna ziua, orele efectuate intre ora 23,00 si 7,00 sunt considerate ore de noapte si pot fi platite cu un spor de 25%, sau trebuie obligatoriu modificat ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte danyel4269 danyel4269 buna ziua,am o nedumerire,daca programul de lucru este 14.00-22.30 in care este inclusa pauza de masa ,angajatorul a-r trebui ca acea jumatate de ora ce ... (vezi toată discuția)
Muncă în tură de noapte Katalin13 Katalin13 Dacă lucrez in tură de noapte de luni până vineri orele de sâmbătă dimineață cum ar trebui plătite preciz că lucrez 8 ore de la 22:30 vineri seara ... (vezi toată discuția)