avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, dezbaterea succesiunii

Buna ziua.Suntem patru frati,parintii decedati.De la decesul parintilor (7 ani),in apartamentul proprietate personala,la care avem dreptul parte egala fiecare din cei 4 frati,locuieste doar 1 singur.Dupa decesul fiecarui dintre cei 2 parinti,nu sa facut dezbaterea de mostenire.Acum 3 dintre noi vrem partea noastra legala di acel apartament.Fratele care locuieste acolo nu doreste ca acel apertament sa se vanda,si nici sa ne despagubeasca.Ce cai legale putem urma pentru a ne insusi drepturile noastre care ni se cuvin?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:58, 25 Februarie 2014
In primul rand trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma ambilor parinti; deschiderea o poate solicita oricare dintre mostenitori, cu conditia sa fi fost acceptata mostenirea (fie tacit, fie expres) de catre toti mostenitorii si, in aceste conditii, vor fi chemati pentru dezbatere toti cei 4 frati. Trebuie sa va adresati la un notar de la ultimul domiciliu al parintilor dvs. decedati. Daca va intelegeti, la notar puteti obtine atat certificatul de mostenitor, si, de asemenea, puteti face si partajul! Dar, pentru ca inteleg ca nu exista consens intre toti cei 4 fratii (doar trei doriti acest lucru, iesirea din indiviziune/partajul), in aceasta situatie iesirea din indiviziune/partajul se poate realiza decat pe calea instantei de judecata, printr-un proces intre toti cei 4 frati!
Asadar, depinde doar de dvs. cum alegeti sa va intelegeti si sa luati fiecare ce se cuvine de pe urma parintilor!
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rami33 rami33 Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoarea situatie: bunicii mamei au decedat, succesiunea nu a fost facuta intrucat ceilalti doi frati nu doresc ... (vezi toată discuția)
Succesiune betoven betoven Cum sa poate dezbate succesiunea , daca unu dintre frati trage de timp.? Multumesc mult (vezi toată discuția)
Succesiune la notar mihaela_1968 mihaela_1968 A mai ramas valabil ca succesiunea se face la notar, daca fratii se inteleg, in urma decesului parintilor? Va multumesc! (vezi toată discuția)