avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale curs istoric leasing financiar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

curs istoric leasing financiar

Buna ziua !
Apelez din nou la dumneavoastra cu multumiri pentru promptitudinea si profesionalismul de care dati dovada.
Am incheiat un contract de leasing financiar pentru o masina. Am platit factura de avans la curs de 4.32 lei/euo. Eu stiu ca acesta este cursul istoric (cel din factura de avans).Ulterior am primit o a doua factura (prima rata de leasing )cu o anexa in care se specifica cursul istoric = 4.29 lei. Am sunat la dansii si nu mi-au dat un raspuns concret. Mi-au spus ca acest ultim curs de 4.29 ar fi cel din ziua incheierii contractului. Factura de avans a fost emisa in 13.03.2009, contractul tot in data de 13, numai ca eu l-am semnat in 16.03.2009 ( fiind trimis prin curierat). Este posibil ca aceasta diferenta sa fie din cauza datei semnarii contractului si in acest caz care este cursul istoric corect?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: m_nitu , utilizator 11:02, 24 Aprilie 2009
in contractul incheiat va trebui sa va uitati si sa cititi exact ce este stipulat cu privire la cursul de referinta leu/Euro. Fiindca acela este actul in baza caruia sunteti obligat sa platiti.
Revin si va dau un citat din contract cu ceea ce se specifica referitor la cursul lei/euro:
"Toate platile se vor converti in lei prin aplicarea cursului de vanzare a monedei contractului fata de leu publicat de Unicredit -Tiriac bank S.A, sau orice alta banca succesor in drepturi a Unicredit Tiriac Bank S.A., aplicabil la data emiterii facturii respective.Platile vor fi recalculate prin aplicarea cursului de vanzare al Monedei contractului fata de leu publicat de Unicredit tiriak Bank la data la care suma este creditata in contul finantatorului, in cazul in care cursul de vanzare din ziua in care o plata este creditata in contul finantatorului este mai mare decat cel din ziua emiterii facturii pentru plata respectiva (adica moneda nationala(lei) este mai slab cotata fata de moneda Contractului). De asemenea, in cazul in care cursul valutar de la data emiterii facturii de catre furnizor difera de cursul valutar de la data platii efectuate de Finantator, diferentele de plata astfel rezultate vor cadea in sarcina utilizatorului in masura in care aceste diferente nu vor face obiectul unei intelegeri cu furnizaorul. De asemenea, daca plata efectuata de finantator furnizorului se face la un alt curs valutar decat cel practicat de Banca Nationala a Romaniei, Utilizatorul se angajeaza sa suporte aceasta diferenta. Toate aceste costuri si cheltuieli pot fi refacturate utilizatorului si platite de acesta in termen de 10 zile , sub sanctiunea aplicarii de dobanzi de intarziere."
Va rog sa ma ajutati sa inteleg:
1) Daca unicredit a platit catre furnizor la cursul BNR din ziua respectiva, care am inteles ca era 4.29, mie de ce mi s-a facturat avansul la cursul unicredit adica 4.32? Inteleg ca ratele le voi plati la cursul unicredit dar avansul ? Am dreptul la factura de retur? La fel si pentru diferenta de curs dintre ziua facturarii si ziua platii? dansii spun numai pentru diferentele favorabile lor ca sunt obligata sa le platesc, dar daca cursul scade... asa cum s-a intamplat, am dreptul la factura de retur?
2) Pentru factura emisa de furnizor finantatorului(val. integrala a masinii) :
val contract euro fara tva= 6950 valoare fact dealer ron =35867.50(deci curs de 4.33) curs BNR in ziua platii= 4.29 valoare platita de Unicredit catre furnizor = 7019.44 diferenta curs la pret de achizitie 69.44.
aceasta valoare mi-a fost refacturata mie, dar din contract eu am inteles ca : citez"De asemenea, daca plata efectuata de finantator furnizorului se face la un alt curs decat cel practicat de BNR, Utilizatorul se angajeaza sa suporte aceasta diferenta." Pai nu a fost platit la cursul BNR?
Dv ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans evelina_lav25 evelina_lav25 Buna ziua. Am dorit in luna dec.2015 sa achizitionez prin leasing o masina de la casa auto tiriac .Am dat avans 1800 ron pt rezervare masina promitandu-mi ei ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila leasing financiar ContSters86219 ContSters86219 va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila leasing financiar.(am achizitionat un autoturism in aprilie 2011) (vezi toată discuția)
La ce curs se achita? Nabuco Nabuco Buna ziua! Va rog ajutati-ma cu o indrumare! Prestez o categorie de servicii pe care o pot factura si incasa in euro, pe intern. Astfel ,exemplificativ, am ... (vezi toată discuția)