avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Exista lege prin care tatal sa fie obligat sa intre in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Exista lege prin care tatal sa fie obligat sa intre in concediu de cresterea copilului????

Buna seara am si EU o intrbare daca poate cineva sa ma lamureasca.am fost in concediu pt.cresterea copilului de PE 06.03.2012 Pana la data de 06.03.2014.dupa decizie,,,,,Dar la data de 21 Feb.2014 am primit o alta decizie de suspendare a concediu.de cresterea copilului PE motiv k are si tatal dreptul de a sta in CCC.(am uitat sa precizez incetarea incepand cu data de 06 Feb.)as vrea sa stiu daca este obligat sau este optional.si CE se intampla daca tatal nu este in tara si nu poate depune dosarul.VA multumesc Asta rasp.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 26 Februarie 2014
Singurul lucru care se intampla este faptul ca pentru acea luna nu se mai primeste indemnizatia aferenta, NU inceteaza concediul dvs de crestere copil.
1. OUG 111/2010:
art.11 Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

2. Incepand cu data de 1 martie 2012, fiecare parinte are obligatia sa petreaca cel putin o luna de zile cu bebelusul lor. Cu alte cuvinte, daca mamica opteaza pentru intrarea in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o luna din concediu va reveni in sarcina tatalui, si reciproc.

3. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011
Articolul 4.1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
(4) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 şi 22 din ordonanţa de urgenţă.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
(7) Solicitarea concediului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).
(9) În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile art. 8, drepturile prevăzute în prezentul articol pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de cel puţin două luni, cuprinsă în perioada totală a concediilor suprapuse şi cumulate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc obligatoriu pentru tata? dana_andreea2 dana_andreea2 este obligatoriu ca tatal sa stea acasa o luna daca nu doreste acest lucru?de fapt nu prea are cum...el fiind singurul angajat la propria firma. (vezi toată discuția)
Concediu obligatoriu de ingrijire copil pentru tata carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Este in vigoare prevederea conform careia este obligatoriu ca si tatal sa solicite, obligatoriu, o luna de concediu pt. cresterea si ingrijirea ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Crinabalea Crinabalea Va rog sa.mi spuneti cand este obligatoriu ca celalalt parinte sa beneficieze de concediu de crestere copil? Din cate stiu in luna 12 daca optiunea mea a fost ... (vezi toată discuția)