avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii salariu+deducere personala pensionar gr.III
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii salariu+deducere personala pensionar gr.III

Buna ziua!

Am un salariat pensionar gr.III, incadrat cu 4h/zi, si m-ar interesa daca beneficiaza de deducere personala la calculul impozitului pe salariu precum si ce contributii se retin si se platesc de catre angajator pentru acest salariat.

Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Viorica Manu , utilizator 10:09, 22 Septembrie 2009
interesant subiect,si eu am un salariat in acelasi mod ca si dv. si platesc acealeasi dari ca la orice alt salariat(bineinteles raportate la suma salariului),ba chiar are si peste 45 de ani si nu mi s-au facut nici-un fel de facilitati,la oficiul fortelor de munca se spune ca "daca ajuti la micsorarea numarului persoanelor aflate in somaj si au peste 45 ani ai nu stiu ce facilitati si primesti nu stiu cate salarii in baza lor"doar pentru ca creeezi locuri de munca. pana acum eu nu am vazut nimic si il am angajat de 1 an de zile.m-ati facut curioasa si o sa discut si cu contabila mea sa ma lamureasca si pe mine!:hm:
Pentru activitatea de baza, pensionarul-angajat beneficiaza de deducerea personala de baza, care este stabilita in suma fixa la nivelul fiecarui an, de catre Ministerul de Finante. Deducerea ii este asigurata ca oricarui alt angajat, indiferent ca este vorba de un contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, sau ca este cu norma intreaga ori part-time.
Deducerea personala se acorda, ca pentru angajatii obisnuiti, numai in limita venitului obtinut.
Scutirea de plata contributiei pentru somaj se aplica atat pentru pensionarii-angajati, cat si pentru angajatorii unde acestia sunt incadrati cu contract de munca.
Despre obtinerea subventiei, chiar daca are peste 45 de ani, nu indeplineste conditiile legale, respectiv aceea de a fi somer, pentru ca este pensionar.
Am si eu o nelamurire, pensionarul gr III angajat cu CIM spuneti ca beneficiaza de deducere personala de baza, dat totusi el cumuleaza pesia cu salariul iar deducerea se aplica doar la nivelul salariului nu se poate lua in calcul si veniturile din pensie. Este corect ca la aplicarea deducerii sa se ia in calcul doar salariul ?
Multumesc ptr raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru un pensionar ce taxe platesc la un contract part-time? dragos bolohan dragos bolohan Pentru un pensionar ce taxe platesc la un contract part-time? Va rog sa dati si referinte din legislatie care sa sustina afirmatiile. Multumesc. (vezi toată discuția)
Deducere personala la un angajat cu jumatate de norma romanik romanik O profesoara iesita la pensie,la limita de varsta,cu pensie de 1100 lei este angajata cu jumatate de norma,la o scoala si nu beneficiaza de deducere ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate - contract de mandat - 1 mai 2016 ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, 1. Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de contributii sociale datorate pentru un cenzor/presedinte asociatie de proprietari, beneficiar al unei ... (vezi toată discuția)