Buna ziua, am si eu doua intrebari.
1. Ce se intampla daca dupa 90 de zile concediul medical nu este vizat de medicul expert al asigurarilor sociale.
2.Daca s-a inceput plata concediului medical in iulie 2014 si s-a continuat neantrerupt inclusiv februarie 2014, se poate considera depasirea celor 183 de zile.
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
2. Deci cele 183 de zile se socotesc de la prima zi de imbolnavire si de la aceasta data se socoteste un an de zile (12 luni).
3. - Daca nu se prelungeste concediul medical este posibil sa nu mai fie nevoie de acest concediu.
- Numai medicul specialist impreuna cu medicul expert al asigurarilor sociale hotarasc daca se prelungeste sau nu concediul medical.
1. Daca s-a depasit numarul de zile de concediu medical si nu exista avizul medicului expert, angajatorul este indreptatit sa refuze plata concediului medical. Angajatul va fi absent motivat, dar fara indemnizatie.
2. Despre ce cod de indemnizatie vorbiti? Conteaza la numarul de zile de concediu medical felul bolii.
Buna ziua.Codul de indemnizatie este 01 si as mai avea o intrebare daca nu va supar. Medicul expert al asigurarilor sociale nu trebue sa semneze si sa puna parafa. Multumesc
Caseta speciala din coltul din stanga jos al certificatului medical se completeaza conform prevederii de mai jos.
ORDIN Nr. 233/125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de
concediu medical
ART. 45
Avizul medicului expert: se va completa de către medicul care eliberează certificatul de
concediu medical, care va înscrie numărul şi data avizului dat de medicul expert al asigurărilor
sociale în cazurile prevăzute de lege. Totodată, se vor menţiona numele, prenumele şi codul de parafă al medicului expert care a avizat.