avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebari indemnizatie pentru copil / stimulent de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebari indemnizatie pentru copil / stimulent de insertie

Buna ziua,

Am ajuns in urmatoarea situatie:

Sunt angajat de mai bine de 2 ani cu jumatate de norma (adica am vreo 400-500 RON) pe cartea de munca.
Sotia mea este insarcinata in luna a 7a si nu a lucrat niciodata. A intrerupt studiile universitare (master) cand era insarcinata prin luna a 2a. Cat timp era in facultate aparea in evidenta CAS si normal dupa ce intrerupt studiile nu trebuia sa mai apara, INSA am verificat pe siteul celor de la CAS dupa CNP si surpriza apare cum ca este asigurata.

1) Este o eroare de sistem? sau apare in evidenta CAS deoarece este insarcinata?

2) Presupunand ca este o eroare de sistem la (1). Daca o trec pe sotia mea ca si coasigurat acum pe ultima suta de metri (mai fiind vreo 2 luni pana la nastere), este adevarat ca va beneficia de indemnizatia pentru copil? Si daca da, care are fi suma primita lunar pentru copil?

3) Presupunand ca nici (2) nu este adevarat. Care este cea mai favorabila varianta:
a) sa intru eu in concediu de paternitate (unde sa beneficiez de acea indemnizatie). O mica intrebare, care ar fi suma primita tinand cont de salariul meu?

b) sa cer acel stimulent de insertie. La fel, care ar fi suma lunara tinand cont de salariul meu?

4) Pe langa aceasta indemnizatie/stimulent mai exista si o alocatie lunara a copilului de 200 RON?

Sper ca ma puteti ajuta, am incercat sa organizez cat mai bine intrebarile.

O zi buna va doresc.
Cel mai recent răspuns: melania_14 , utilizator 18:24, 26 Februarie 2014
2) Nu va beneficia de CIC daca o treceti ca si coasigurat.

3) a) la salariul dvs ati primi indemnizatie de 600ron/luna, suma minima acordata de stat pentru Concediu Ingrijire Copil(CIC)
b) stimulentul de insertie nu se calculeaza in functie de salariul pe care il aveti. Acesta este fix, in suma de 500ron pentru oricine. Actele se depun la primaria de care apratineti(acestia va vor spune si de ce acte aveti nevoie)

4) Copilul pana la varsta de 2 ani beneficiaza de alocatie de la stat in valoare de 200ron (acest drept este al copilului, deci nu este conditionat de nimic altceva) La fel, actele le depuneti la primaria de care apartineti.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
melania_14, utilizator
1. Cel mai convenabil, din punct de vedere financiar, pentru dvs. este sa solicitati direct stimulentul de insertie (fara sa mai intrati in concediu crestere copil).

2. Veti primi salariu pentru munca prestata iar statul va mai da 500 lei pana implineste copilul varsta de 2 ani.

3. - Deoarece mama copilului nu poate benficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
- Pentru aceasta trebuie sa depuneti actele la Primarie in termen de maximum 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului (eu va recomand sa le depuneti cat mai repede posibil pentru a primi si stimulentul mai repede).

4. Alocatia de stat pentru copii se acorda indiferent daca aveti sau nu venituri si este in suma de 200 lei pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei pana la 18 ani.

5. Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie si pentru alocatia de stat pentru copii o luati de la Primarie unde le veti si depune dupa ce le aveti pe toate.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Acum mai ramane intrebarea 1.

1) Daca ea apare in evidenta CAS (in varianta online) (desi nu stiu de ce), isi mai are rostul sa o trec ca si coasigurata ? Va exista vreun beneficiu?
Din cate am observat in baza aceea sunt toti asiguratii care la un moment dat au avut contract cu CJAS, nu se specifica daca sunt si la zi cu plata contributilor.

Cel mai bine este sa o treceti pe sotie ca si coasigurata, nu va costa nimic in plus si dansa poate beneficia de servici medicale ca orice angajat. Momentan fiind gravida beneficiaza de asistenta medicala gratuit plus inca 2 luni dupa ce naste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)